Пожарникарите продължават издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и

...
Пожарникарите продължават издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и
Коментари Харесай

Българин в района на пожарите в Гърция: Единственият ни шанс беше да влезем в морето

Пожарникарите не престават издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в региона на гръцките курорти Мати и Рафина.

Районът бе унищожен от пожари, които лишиха живота на 74 души. По последни публични данни потърпевшите са 187. Сред тях е и българката Елена Иванова, която е в болница.

В Мати съвсем няма оживели къщи. Навсякъде има разтопени елементи от коли. Българите в Мати са 7-8, всички са се избавили и са добре, съобщи специфичният делегат на bTV Десислава Ризова. В региона продължава да няма ток.

Един от избавилите се в морето е и българинът Съби Кисьов. „ Всичко стана внезапно, единственият ни късмет беше да влезем в морето и там оцеляхме. Всичко стана за към 3-5 минути ", сподели той пред bTV.

Трудно беше с дишането, тъй като вятърът духаше против нас, добави той.

На брега някои хора са намерили гибелта си. Други пък са скачали от скалите, защото огънят ги е настигнал.

„ Никой не излизаше от водата, единственото избавление беше вътре. Чакахме 5-6 часа да дойдат рибарските лодки. Качваха ни по десетина души, а във вътрешността ни чакаше друга по-голяма лодка ", описа Съби Кисьов.

Няма данни за други потърпевши българи с изключение на Елена Иванова, сподели консулът ни в Атина Иван Иванов. „ Умоляваме всички български жители, които се намират в регионите на пожарите в Гърция, да се свържат с посолството, с цел да получим информация, в случай че има различен потърпевш български жител и да окажем нужното подпомагане ", добави той.

По данни на пожарната работа на Гърция към 100 души към момента са в неопределеност.

Има информация за арестуван български жители преди 5 дни в региона на Серес, само че няма общо с пожарите от понеделник, 23 юли, акцентира Иванов.

Огнената буря блокира и част от остров Крит, където има българска общественост.

„ На острова имаше три огнища, които бяха овладени до през вчерашния ден вечерта ", сподели Петър Анастасов. Над 50 пожарникари с повече от 15 полицейски и пожарни коли обикаляха регионите и гасяха пожарите, които бяха отдалечени от регионите с хора, само че изгоряха големи площи със земеделска продукция ", сподели българинът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР