Пожарникари на крак в цялата страна, но не заради авария

...
Пожарникари на крак в цялата страна, но не заради авария
Коментари Харесай

Пожарникари готвят протести заради безумно работно време

Пожарникари на крайник в цялата страна, само че не поради повреда или друго злополучие, а поради нова разпоредба за работното им време. Синдикатите на огнеборците обявиха подготвеност да стачкуват, а отрасловият министър Младен Маринов към този момент ги е уверил, че настояванията им за анулация на новите правила са чути и противоречивата разпоредба ще бъде преразгледана. Те обаче остават в протестна подготвеност, съобщи NOVA.
Наредбата, която е обнародвана предишния петък, поставя завършек на 24-часовите наряди на екипите. Вместо да застъпват и да си потеглят дружно, те ще работят на разнообразни смени. Ръководителите им ще избират сред 8, 12 и досегашните 24-часови.
" Преди години беше направено това, видя се, че не е удачно и в този момент за повторно се пробват да го вкарат като процедура, смесването на работното време ", разяснява Иван Димитров, Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи – Русе.
" Това може да докара до забавена реакция по време на произшествие ", изясни Светлин Василев от Областния съвет на НСПС " Огнеборец " – Монтана.
" Нарушава се ритъмът на работа. Представете си, че заран застъпват 8-10 или 12 индивида, приказваме за подобен брой състав в най-големите структури на службите,а след 16 часа останат 7 индивида или 8 ", изяснява инж. Венцислав Станков, президент на НСПС " Огнеборец ".
Според специалистите по този начин ще бъдат застрашени животите и на огнеборците, и на хората, които се нуждаят от помощта им.
" Пожарникарите, като отидат на произшествие, даже без да си приказват, знаят кой какво прави и сега, в който му извадят чиновник от екипа, няма кой да му помогне на мястото на пожара ", изяснява Светлин Василев.
" Това всичко рефлектира както върху нас, по този начин и върху вас. Когато има понижени оперативно тактически благоприятни условия, това води опасности до неспособност за евакуация на хората и отработване на произшествието с оптимално понижаване на загубите ", изяснява инж. Станков. " Тук се дава право на ръководителите на структури да вземат решение кой чиновник в каква дълготрайност, кога на денонощието да бъде на оперативно дежурство ".
" За да нямаме изключителни часове, нас ни пускат, освобождават ни от дежурство, споделят му обезщетения ", изяснява Иван Димитров.
" Има едни минутки домашната промяна, която е на укрепване, до момента в който пристигна ", изяснява Ивайло Стоянов, Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи – Благоевград.
" При нас най-важното нещо: първичните минути са най-важни във всяко едно произшествие – да отидат колкото се може повече хора и да локализират нещата в самото му начало ", декларира Иван Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР