Пожарникари, местна власт и хора от околните села полагат усилия

...
Пожарникари, местна власт и хора от околните села полагат усилия
Коментари Харесай

Спасиха от пожар параклиса „Св. Георги“ край село гостун, общ. Банско /Снимки/

Пожарникари, локална власт и хора от близките села поставят старания да спасят от изпепеляване параклиса „ Св. Георги “ в местността Селище край с. Гостун, община Банско.

В обедните часове през днешния ден е подаден сигнал за пожар до кмета на селото Илия Белев, който е алармирал пожарната работа в Банско. На място незабавно е дошъл екип на РСПБЗН, управителен от началника на службата инж. Димитър Клечеров и Доброволното формирование „ Банскалии “ към Община Банско. В гасенето на пожара вземат участие чиновници на ДГС-Места, на кметствата Гостун, Места и Осеново, поданици на общината. На терен е кметът на община Банско Стойчо Баненски, както и кметските наместници Илия Белев и Георги Чипилев.

Огънят от горящия голям бор до параклиса се е трансферирал към покрива, към този момент пожарникарите са съумели да го лимитират да не обхване постройката. Иконите в параклиса са избавени. Спасено е и другото вековно дърво до параклиса.

Опасността за самата постройка обаче към момента съществува, защото горящото дърво не може да бъде угасено. То е високо към 30 м, обиколката на дънера му е 5,70 м, а дървесината е смолиста. Паднали пламтящи клони и елементи от ствола могат да провокират ново експлоадиране на пламъци както върху покрива на постройката, по този начин и в близост. Низовият пожар, засегнал региона на параклиса е сподавен и локализиран, изгорели са шубраци, шума и тревиста растителност.

Кметът Стойчо Баненски оповестява, че дежурни екипи и пожарни коли ще останат на терен, до момента в който огънят, обхванал голямото дърво, не бъде угасен.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР