Пожарни екипи се бориха през цялата нощ за потушаване на

...
Пожарни екипи се бориха през цялата нощ за потушаване на
Коментари Харесай

Продължава борбата с пожара в старата фондова борса в Копенхаген

Пожарни екипи се бориха през цялата нощ за потушаване на пожара, избухнал през вчерашния ден в остарялата постройка на датската фондова борса в Копенхаген, съобщи Франс прес. 

Огнеборците възнамеряват да останат на мястото още 24 часа.

Вчера сутринта половината от постройката, датираща от 17-и век, бе изпепелена, срути се и 54-метровата островърха кула (шпил). В късния следобяд бе обявено, че пожарът е овладян, въпреки в някои елементи на постройката огънят към момента да не е сподавен. 

От изгорялата част на зданието са останали единствено външните стени, като се работи за обезпечаване на стабилността им, оповестиха пожарникарите. Частта, която е непокътната, се следи деликатно. 

Пожарът е избухнал под покрива по към момента незнайна причина, а проверяващите служители на реда към този момент не са съумели да получат достъп до мястото. 

Издигната сред 1619 година и 1640 година по поръчка на крал Кристиан Шести, постройката на борсата е измежду най-старите сгради в света и една от забележителностите на датската столица. Фондовата борса се е помещавала там допреди към 50 години. В непосредствена непосредственост се намира дворецът Кристиансборг, в който заседава Народното събрание на Дания. 

В зданието понастоящем е ситуирана централата на Датската комерсиална камара, а в нея се намираше и една от най-големите сбирки от произведения на изкуството в страната. По време на пожара са видяни хора да влизат и излизат от постройката, спасявайки картини, в това число ръководителя на комерсиалната камара. Творбите са били отнесени до близката постройка на Народното събрание и Датския народен списък, който е изпратил 25 чиновници да оказват помощ за спасяването им, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР