Пожарите в тропическите гори на Амазонка в Бразилия нараснаха през

...
Пожарите в тропическите гори на Амазонка в Бразилия нараснаха през
Коментари Харесай

В бразилска Амазония бушуват опустошителни пожари

Пожарите в тропическите гори на Амазонка в Бразилия набъбнаха през август до най-високото си равнище за месеца от 2010 година, демонстрират данни на държавното управление в сряда, надминавайки пожарите през август 2019 година, които привлякоха международното внимание скоро след встъпването в служба на президента Жаир Болсонаро, съобщи Ройтерс.

Националната организация за галактически проучвания INPE записва 31 513 сигнала за пожари в Амазонка посредством спътник през първите 30 дни на месеца, което го прави най-лошият август от 2010 година, когато пожарите доближиха общо 45 018 за целия месец.

Повечето сигнали за пожари са през август и септември - когато дъждовете постоянно стихват, позволявайки на животновъдите и фермерите постоянно да палят обезлесени региони.

Подемът идва преди президентските избори през октомври, като водещите претенденти са в остро несъгласие по отношение на унищожаването на тропическите гори на Амазонка.

Фаворитът, левият някогашен президент Луис Инасио Лула да Силва, даде обещание по-строга отбрана на Амазонка и разкритикува десния настоящ президент Жаир Болсонаро, че е разрешил обезлесяването на биома да доближи 15-годишен връх.

Експертите упрекват Болсонаро за анулацията на отбраната на околната среда в Бразилия.

Офисът на Болсонаро и Министерството на околната среда не дадоха отговор незабавно на настояванията на Ройтерс за коментар.

Предварителните данни демонстрират, че обезлесяването на бразилската Амазонка през първите седем месеца на тази година възлиза на повърхност, почти седем пъти по-голяма от Ню Йорк - най-вече за интервала от най-малко шест години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР