Пожарите в бразилската дъждовна гора Амазонка са се увеличили през

...
Пожарите в бразилската дъждовна гора Амазонка са се увеличили през
Коментари Харесай

Амазония преживява най-тежките пожари от десетилетие

Пожарите в бразилската дъждовна гора Амазонка са се нараснали през август и са достигнали най-високата си стойност за месеца от 2010 година насам, сочат държавни данни, надминавайки пожарите през август 2019 година, които привлякоха вниманието на света скоро след встъпването в служба на президента Жаир Болсонаро.

Националната организация за галактически проучвания INPE записва 31 513 сигнала за пожари в Амазония посредством спътник през първите 30 дни на месеца, което го прави най-лошия август от 2010 година насам, когато пожарите са били общо 45 018 за целия месец.

Повечето от сигналите за пожари в Амазония, които INPE записва приблизително през годината, са през август и септември - считани за сезона на пожарите в района, когато дъждовете постоянно понижават, с цел да разрешат на животновъдите и фермерите постоянно да подпалват обезлесени площи.

До края на месеца остава един ден, а пожарите през този месец към този момент са се нараснали с 12,3 % по отношение на август 2021 година и са с към 20 % над междинната стойност за месеца в поредицата от данни на INPE от 1998 година насам.

Повишаването на броя на пожарите идва преди президентските избори през октомври, на които водещите претенденти са в остри несъгласия във връзка с унищожаването на тропическите гори в Амазония.

Фаворитът, левият някогашен президент Луис Инасио Лула да Силва, даде обещание по-строга отбрана на Амазония и укори десния сегашен президент Жаир Болсонаро, че е разрешил обезлесяването на региона да доближи 15-годишен връх.

Експертите упрекват Болсонаро, че е отдръпнал отбраната на околната среда в Бразилия, отваряйки пътя на дървосекачите и животновъдите да изсекат нелегално още повече от Амазония, откогато той встъпи в служба през 2019 година

Предварителните данни демонстрират, че обезлесяването на бразилска Амазония през първите седем месеца на тази година е възлизало на повърхност, почти седем пъти по-голяма от тази на Ню Йорк - най-голямата за интервала от най-малко шест години насам. /БГНЕС, Ройтерс
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР