Пожарите в Амазония представляват международна криза и трябва да са

...
Пожарите в Амазония представляват международна криза и трябва да са
Коментари Харесай

В Бразилия е създаден кризисен щаб заради пожарите в Амазония

Пожарите в Амазония съставляват " интернационална рецесия " и би трябвало да са измежду водещите тематики, които ще се разясняват на срещата на Г-7, счита президентът на Франция - Еманюел Макрон. Бразилският му сътрудник - Жаир Болсонаро го упрекна, че търси политически дивиденти. В Бразилия е основан спешен щаб, който следи обстановката. А горящите дъждовни гори се виждат и от Космоса.

" Нашата къща гори. Буквално. Дъждовните гори в Амазония - дробовете, които създават 20 % от кислорода на нашата планета - са в пламъци. Това е интернационална рецесия. Членове на Г-7, дано на първо място останало обсъдим незабавната обстановка в идните два дни! "
Това написа френският държавен глава Еманюел Макрон в Туитър. Реакцията на сътрудника му от Бразилия не закъсня.
" Бразилското държавно управление остава отворено за разговор, учреден на справедливи данни и взаимно почитание. Предложението на френския президент проблемите на Амазония да бъдат обсъждани на Г-7 без присъединяване на страните от района, разкрива колониално мислене, което не принадлежи на 21 век. "
Болсонаро обаче призна, че страната не разполага с нужните запаси, с цел да се оправи с мащабите на пожара. Той стигна и по-далеч, като загатна, че е допустимо НПО-та да са запалили дъждовните гори, с което провокира остри рецензии. Този път с изказванията му е са съгласни даже фермерите, за които разчистването на повърхност е добре пристигнало. С особена болежка наблюдават пожарите локалните племена.
Хандех Укана Мура, родов лидер: С всеки минал ден виждаме по какъв начин разрухата напредва: обезлесяване, настъпление, изсичане. Тъжни сме, тъй като гората умира всеки момент. Усещаме измененията на климата. А светът се нуждае от гора. Ние се нуждаем от нея, децата ни също.
А статистиката е безпощадна - спрямо предходната година пожарите в региона на Амазония са 85% повече. За първите седем месеца от годината пламъците са погълнали над милион и 860 хиляди хектара екваториални гори. НАСА популяризира сателитни фотоси на огнената буря, която се вижда от Космоса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР