Пожарите стават все по-мащабни и все по-чести. Причината - климатичните

...
Пожарите стават все по-мащабни и все по-чести. Причината - климатичните
Коментари Харесай

Пожарите са все по-мащабни – според експерти причината са климатичните промени

Пожарите стават все по-мащабни и все по-чести. Причината - климатичните промени , споделят специалисти. Повечето пожари са породени от индивида - в Европа делът им е 95%, сочат данни на Европейската осведомителна система за горски пожари.

Според същата система 2022 година е втората с най-вече пожари в Европейския съюз след 2017 година.

Океаните гълтам топлота, създават половината от земния О2 и ръководят метеорологичните модели

Изгоряла е повърхност в размер на над 800 000 хектара - с 86% повече, по отношение на 2021 година. Пожари е имало в 26 от 27-те страни членки - всички без Люксембург.

Снимка: bTV

Очакванията са броят им да се усилва с покачването на температурите.

В хасковско единствено за месец пламнаха близо 170 пожара. Заради многото огнища в края на юли в региона бе оповестено и бедствено състояние. Сред огромните пожари беше и този сред Сусам и Татарево, обхванал близо 16 000 декара. Огънят не стигна до къщите, само че изплаши хората.

За производството на бутилирана вода се употребяват 17 милиона барела нефт годишно

„ Винаги, когато гори пожар до селото, е терзание, тъй като всеки миг може да пристигна до къщите и да изгори къщи и ти да изгориш “, споделя Атанас Пеев от село Сусам.

И до през днешния ден повода за пожара не е ясна.

„ Пожарът може да тръгне от всичко, от слънцето, от някакво стъкло, от все от нещо може да стане в тая горещина. Не имам вяра в тази горещина, в тези треви съзнателно да тръгне човек да пали. Това за мен не е обикновено “, сподели кметът на село Сусам Кольо Колев.

Дори и да не е съзнателно - по доста способи човешката немарливост може да докара до пожар, споделят климатолози.

В средата на юли морският лед е бил с 2,6 млн. кв. км под междинната стойност за интервала 1981-2010 година

„ Интересното е, че даже при форсиране на автомобила може да се възпламенят крайпътни треви. Така че по-далеч от огън в тези горещи летни дни “, изясни Зорница Спасова.

Барбекютата навън са една от предпоставките за пожар в летния сезон. След възникването на пожарите - климатичните условия могат да доведат до разгръщане на огъня.

„ Когато имаме малко превалявания и високи температури, тревите изсъхват и имаме добра база. И другия метеорологичен фактор - вятъра, може да го разпали “, добави климатологът Зорница Спасова.

Най-много пожари избухват през месеците август и септември, само че поради измененията в климата специалистите чакат този интервал да се удължи със зачестяването на горещите талази.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР