Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания

...
Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания
Коментари Харесай

Рекордно много пожари в Югозападна Европа през 2022 г. и високи нива на въглеродно замърсяване

Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания и Португалия, трансфораха 2022 година в рекордна година по брой горски пожари в Югозападна Европа, заяви службата за сателитно наблюдаване на Европейски Съюз.

На фона на продължителната гореща вълна, която докара до вписване на голям брой температурни върхове, Службата за наблюдаване на атмосферата на Коперник (CAMS) съобщи, че през последните три месеца Франция е достигнала най-високите равнища на въглеродно замърсяване от горски пожари въобще откогато се води статистика от 2003 година

На второ място след Франция се подрежда Испания, която записва най-високите си въглеродни излъчвания от горски пожари предишния месец.

По данни на Службата дневната обща радиационна мощ на огъня - мярка за интензивността на пожарите - във Франция, Испания и Португалия през юли и август, е била "значително по-висока " от междинната.

Експертите от Службата предизвестяват, че огромна част от Западна Европа в този момент е в „ изключителна заплаха от пожари “, като някои региони са сериозни, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Ние следим увеличение на броя на пожарите и произлизащото от тях замърсяване на въздуха, откакто световното стопляне аргументи огромни пожари в югозападна Франция и Иберийския полуостров “, сподели Марк Парингтън, старши академик в CAMS.

CAMS разгласява сателитни изображения, показващи облак пушек от големия пожар в югозападна Франция, който се издига на стотици километри над Атлантика.

Франция получи интернационална помощ в битката с последния пожар в страната, който обхвана повърхност от 40 километра, и който принуди към 10 000 души да изоставен домовете си, под формата на 361 пожарникари от прилежащите й страни, измежду които Германия, Полша, Австрия и Румъния.

В международен мащаб 2022 година е четвъртата най-замърсена с въглерод от пожари година. Според учените горещите талази над Западна Европа към този момент са доста по-вероятни поради породените от индивида промени в климата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР