Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания

...
Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания
Коментари Харесай

Рекордно много пожари в Югозападна Европа през 2022 г. и високи нива на въглеродно замърсяване

Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания и Португалия, трансфораха 2022 година в рекордна година по брой горски пожари в Югозападна Европа, заяви службата за сателитно наблюдаване на Европейски Съюз.

На фона на продължителната гореща вълна , която докара до вписване на голям брой температурни върхове , Службата за наблюдаване на атмосферата на Коперник (CAMS) съобщи, че през последните три месеца Франция е достигнала най-високите равнища на въглеродно замърсяване от горски пожари въобще откогато се води статистика от 2003 година

На второ място след Франция се подрежда Испания , която записва най-високите си въглеродни излъчвания от горски пожари предишния месец.

По данни на Службата дневната обща радиационна мощ на огъня - мярка за интензивността на пожарите - във Франция, Испания и Португалия през юли и август, е била " доста по-висока " от междинната.

Експертите от Службата предизвестяват, че огромна част от Западна Европа в този момент е в „ изключителна заплаха от пожари “, като някои региони са сериозни, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Ние следим увеличение на броя на пожарите и произлизащото от тях замърсяване на въздуха, откакто световното стопляне аргументи огромни пожари в югозападна Франция и Иберийския полуостров “, сподели Марк Парингтън, старши академик в CAMS.

CAMS разгласява сателитни изображения, показващи облак пушек от големия пожар в югозападна Франция, който се издига на стотици километри над Атлантика.

Франция получи интернационална помощ в битката с последния пожар в страната, който обхвана повърхност от 40 километра, и който принуди към 10 000 души да изоставен домовете си, под формата на 361 пожарникари от прилежащите й страни, измежду които Германия, Полша, Австрия и Румъния.

В международен мащаб 2022 година е четвъртата най-замърсена с въглерод от пожари година. Според учените горещите талази над Западна Европа към този момент са доста по-вероятни поради породените от индивида промени в климата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР