Пожари пламнаха в няколко области в страната, докато на много

...
Пожари пламнаха в няколко области в страната, докато на много
Коментари Харесай

Пожари подложиха на изпитание силите на огнеборците в няколко области в страната

Пожари пламнаха в няколко области в страната, до момента в който на доста места удариха стихии и градушки.

Жълт код е разгласен за цяла България. Предупреждението е заради очаквани мощни пориви напразно, а в крайните източни региони на страната и за гръмотевични стихии , сочи прогнозата за времето.

Ето къде пожарникарите се бориха с огъня:

Област Хасково:

Продължава битката с огнената стихия  в Хасковско, където е оповестено бедствено състояние . На територията на областта има три настоящи пожара, които не са локализирани - в село Дъбовец и Малки воден, където обстановката е доста сериозна, има изпратена и тежка техника, в село Сусам към Татарево и село Гарваново, където нощес пожарът се е увеличен, и в село Румелия.
 Българска телеграфна агенция
Поради мощните ветрове и промяната на посоката им пожарите също сменят посоката и не могат да бъдат локализирани. 



Военнослужещи от 31-ви механизиран батальон 
от състава на Сухопътните войски оказват помощ по две претенции на регионалния шеф на Хасково, оповестиха от Министерство на защитата.
 Българска телеграфна агенция
От 06:00 часа модул в състав от  22-ма военнослужещи с 5 автомобила взе участие в гасенето на пожар , който гори между селата Малки Воден в Община Маджарово и Дъбовец в Община Любимец.

Област Бургас:

Снощи вследствие на високите температури и мощния вятър навсякъде е почнало приближаване на жици от електропроводите и излизането на искри, които предизвиква т разнообразни огнища на пожари.

Процесът е стартирал от Карнобатска община. Имало е имало сигнали от селата Венец, Добриново, Грозден, Церковски, Съединение, Завет и Бероново. Насочени са екипи от РСПБЗН Карнобат - 3 коли, Бургас - 1 кола, Айтос - 2 коли и Средец - 1 кола. Пожарите са траяли в Айтоска община и траяли в кварталите " Чер само че море " и " Рудник ".

За локализиране на огнената буря в двата бургаски квартала " Четно море " и " Рудник " е включен целият свободен състав на Първа и Втора противопожарни служби - Бургас  - общо 11 противопожарни автомобила и три леки автомобила, 2 екипа с противопожарни коли от Поморие, чиновници от община Бургас с две водоноски и голям брой доброволци.

Огънят засегнал близо 1000 дка. От територията към Изворище и почти същата повърхност към кварталите " Черно море " и " Рудник ". Към момента огнищата са локализирани, като няма разгръщане или заплаха от ново запалване.

Нанесени са материални вреди главно в ниска растителност и шубраци, дървени бараки и една - две необитаеми къщи на територията на Изворище . Два противопожарни екипа от Бургас са командировани за гасене на пожари в хасковска област - Любимец и с. Тополово.

Област Пазарджик:

Пожар изпепели 3000 дка сухи треви, стърнища и шубраци в пазарджишко тази нощ . Огънят пламтя в продължение на часове в землището на селата Памидово, Карабунар и Величково.

" За благополучие пламъците са потушени преди да доближат обитаемоте места. В гасенето, което се оказало извънредно мъчно поради сухото време и мощния вятър, се включиха пожарникари от Пазарджик, Септември и Белово. Към този миг пожара е напълно сподавен ", заяви за представителят на ОД на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Все още се обяснява повода за пораждане на пожара, само че локалните хора не изключват тенденциозен палеж. Кметът на Карабунар Иван Каменарски напомни, че преди 3 години в прилежаща околност изгоряха 2 дка иглолистна гора.

Област Пловдив:


В един от най-горещите дни 27 юли следващата човешка немарливост подложи на тестване силите на огнеборците от Хисаря и Пловдив.
 Пожарна Пловдив

 Пожарна Пловдив
Пожар, приченен от изхвърлена угарка край пътя, бързо обхвана суха растителност, а подкрепят от вятъра, огънят заплашително се понесе към близка гора.
 Пожарна Пловдив

 Пожарна Пловдив
Огънят е горящ в покрайнините на Беловица . Към гасителните дейности на огнеборците от Хисаря и Пловдив, се включиха доброволци от Доброволно Формирование-Хисар и чиновници на локалното горско стопанство.
 Пожарна Пловдив
Огнеборците са съумели да спасят гората край хисарското село. Огънят е унищожил близо 200 декара сухи треви.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР