Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица,

...
Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица,
Коментари Харесай

Александър Джартов: Пожарът във високата част на Рила над дупнишкото село Бистрица още не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, към момента не е овладян.

Това заяви пред публицисти в село Самораново шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът през днешния ден интензивно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души – пожарникари, горски чиновници, доброволци. Използвахме транспортен дрон, няколко момчета с мотори ни помогнаха да качим ранцеви пожарогасители, изясни Джартов. Той уточни, че не е допустимо огънят да се гаси по въздух, тъй като се развива низово. Това е повода да не рискуваме с хеликоптер, добави Джартов, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му пожарът не е овладян, тъй като е в мъчнопроходим терен. За на следващия ден е направена организация още веднъж да се качат пожарникари, горски чиновници, доброволци, може би ще качим военни, уточни Джартов. Той изясни, че във високата част на планината не може да се работи с техника и огънят се гаси единствено на ръка. По думите му фронтът се уголемява, само че към момента не може да бъде направена оценка върху каква повърхност е огънят. Отдалеч наподобява по-страшно, в сравнение с е, само че огромният проблем е, че не можем да въведем вода по фронта, сподели шефът на ГДПБЗН. Основно пожарът е низов, изясни още веднъж гл. комисар Джартов. Няма заплаха за хора, обитаеми места, доста е надалеч огънят, увери той.

Относно другия пожар в региона, края язовир „ Калин “, шефът на ГДПБЗН съобщи, че през днешния ден огънят се е увеличен поради мощния вятър. Направена е организация и на следващия ден гасенето ще продължи.

Няма заплаха за обитаемоте места, само че вятърът там ни изигра неприятна смешка, добре че не пострадаха пожарникарите, сподели гл. комисар Джартов. Пожарът е обхванал към 25 декара повърхност. При него също не може да се употребява техника за гасене.

Вятърът беше толкоз мощен в един миг, че имаше заплаха и за живота на пожарникарите и те се изтеглиха, изясни още Джартов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР