Пожарът в Дома за стари хора е най-голямата трагедия в

...
Пожарът в Дома за стари хора е най-голямата трагедия в
Коментари Харесай

Негласните герои: Спасителите от Рояк, които се притекоха на помощ в нощта на пожара

Пожарът в Дома за остарели хора е най-голямата покруса в село Рояк. В този сложен миг локалните са обединени повече отвсякога и не остават безучастни пред случилото се под горящия покрив.

Хава Шабан и мъжът ѝ са измежду първите, които са помогнали в евакуацията на бедстващите, още преди да дойдат пожарникарите.

" Хората бяха в суматоха, всеки гледа да изкара някого. Влязохме и ние, мъжът ми се сети: " Тук би трябвало да има пожарен кран, дай да опънем маркуча, с цел да загасят тока ", споделя дамата.

Пожарната идва напълно скоро, само че помещението е било доста задимено. Едва когато огънят е загасен, съумяват да влязат вътре и да намерят хората.

" Уплашихме се, само че нямаше по какъв начин да ги оставим тези хора, тъй като аз пребивавам тъкмо против тях - всеки ден ги виждам ", споделя Хава.

26-годишният Месут на ръце изнася мъчно преносима жена от горящата постройка.

" Тя не разбираше какво става, сподели че ѝ е студено и я завихме. Пожарникарите, служителите на реда незабавно помогнаха, съвсем цялото село пристигна да ни оказва помощ. Не съм воин ", споделя той.

15-годишният възпитаник Селим също е измежду спасителите, които рискуват живота си.

" Както си седяхме на открито, кметът доде и сподели, че има пожар в старческия дом и ние дойдохме на тичешком да ги изкараме, да и помогнем ", споделя Селим.

Всички са герои, рискували са личния си живот, споделя кметът на с. Рояк.

Обитателите на дома са настанени в хотел в прилежащото село Аспарухово, където за тях се поставят нужните грижи. Трагедията в селото сплоти хората от цяла България - всеки ден възрастните хора получават дарения с хранителни артикули, облекла и други нужни артикули.

Вижте повече в репортажа на Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР