Пожарът над село Хвойна се разраства, съобщиха от Община Чепеларе.

...
Пожарът над село Хвойна се разраства, съобщиха от Община Чепеларе.
Коментари Харесай

Огромният пожар над Чепеларе се разраства: РЗИ с препоръки заради замърсения въздух

Пожарът над село Хвойна се разраства, оповестиха от Община Чепеларе.

Когато задуха вятър огънят се подвига върхово, само че на множеството места е низов. Над 1500 декара чер борова гора към този момент е изгоряла .

На 5 места са разпределени 7 пожарни коли - 2 на славния път, 1 на местността „ Бели дол “ - намираща се в посока село Студенец, 2 на м. „ Буково “, 1 на м. „ Овчарник “ и 1 в м. „ Под усое “.
 Министерство на защитата
В местността „ Буково “ пожарът е локализиран, т.е. овладян по този начин, че да не се разраства . Продължава работата на булдозерите, като към този момент има построен над 2 км нов път.

Двата хеликоптера от авиобаза Крумово работят от 8:00 часа сутринта и разпръскват непрестанно огромно количество вода върху горящата гора.

Това описа от епицентъра на огнената стихуя зам.-кметът на Общината инж. Стоян Кузмов. Към мястото на пожара пътува и кметът Боран Хаджиев.  Трети ден доброволци от всички краища на страната, новодошли подготвени доброволци от градовете София и Пловдив и екипи на пожарната се борят с огъня.

По мотив получени сигнали за проблеми със нечистия въздух поради огнената буря, експертите от РЗИ-Смолян предлагат на хората да не стоят навън , а при нужда да употребяват маски или навлажнени кърпи.
 Община Чепеларе
Прозорците на пространствата да се държат затворени и да не се проветряват до отзвучаване на замърсяването . Особено деликатни да бъдат децата и хората с белодробни болести.

Вредните прахови частици от пушек от горски пожар могат да обхванат през платнените маски, само че въпреки всичко с някакво покритие на лицето и по-добре. Оптималният вид е добре поставената маска - добре прилепнала с висока степен на дестилация.

В Горското стопанство в Хвойна се намира Оперативният щаб, към който могат да се насочват доброволците, с цел да бъдат разпределени.  В сила частично бедствено състояние  за селата  Хвойна и Студенец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР