Сграда, белязана от пожар и смърт, показва разпадането на „златния град“ в Южна Африка

...
Пожарът, който уби най-малко 76 души миналата седмица в порутен
Коментари Харесай

Пожарът, който уби най-малко 76 души миналата седмица в порутен жилищен блок в Йоханесбург разкри не само градския упадък на „златния град“ в Южна Африка, но и неуспеха на неговото правителство след апартейда да осигури изхранването на много от бедните жители...

От МОГОМОЦИ МАГОМЕ и ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Associated Press 3 септември, 2023 г., 11:01 ч. Избори през 1994 г.

Йоханесбург е фокусна точка за възприеманите провали. Инфраструктурата на града е в дълбоки проблеми почти навсякъде, от спукани водопроводни тръби, напукани пътища, неправилно функциониращо електроснабдяване и боклуци, трупащи се по уличните ъгли.

Основан на огромен златен риф преди малко повече от 100 години, Йоханесбург винаги е бил дестинация за черни южноафриканци, първоначално мъже, които са оставили жените и децата си, за да се качат на парни влакове до града, за да работят в златните мини, пътешествие на джаз великия Хю Масекела пееше в „Стимела“. Това е една от най-ярките песни в Южна Африка.

Градът претърпя бърза и скорошна урбанизация след апартейда и неговите закони за преминаване бяха премахнати, преминавайки от население от 1,8 милиона през 1990 г. до около 6 милиона сега. Хората продължават да идват в „града на златото“.

Това, което откриват сега, е нивото на безработица в заобикалящата провинция Гаутенг от 36% — дори по-високо от националното ниво на Южна Африка 33%, което е най-лошото в света. Около 1,2 милиона души в провинцията нямат жилища, казаха служители, като голяма част от кризата се разиграва в Йоханесбург.

Предупредителните знаци за Йоханесбург започнаха в края на 90-те години, когато големите компании напуснаха центъра към новия финансов район Сандтън, на около 10 мили ( 16 километра) на север. Йоханесбург все още има повече милионери от всеки друг град на континента, според тазгодишния доклад за най-богатите градове в света. Но пропастта между сребристите високи сгради на Сандтън и старото сърце на Йоханесбург подчертава защо Южна Африка е една от най-неравнопоставените страни в света.

Тъй като парите се изцедиха, деградацията на централен Йоханесбург първоначално беше бавна, каза Фолкер фон Видерн, анализатор на риска за бизнеса, докато достигна повратна точка.

„Едно домино пада, може би. Не разбираме напълно какъв може да бъде пълният ефект от падането на 20 домино", каза фон Видерн пред уебсайта за финансови новини на Moneyweb. „Има кумулативно въздействие и след това, за съжаление, има катастрофално въздействие."

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Гласоподавателите на Йоханесбург наскоро се отвърнаха от управляващия ANC, но това не направи нищо за подобряване на перспективите на града и доведе само до поредица от политически коалиции, които се провалиха. Градът имаше шестима кметове за по-малко от две години.

Провалът на основната инфраструктура също носи много по-голяма заплаха за социалната основа на една страна, каза професор Юнус Балим от университета в Йоханесбург от Witwatersrand. Балим, експерт по строително инженерство, участва в националната телевизия миналия месец след подземна газова експлозия в Йоханесбург на около миля от Албърт Стрийт, която беше обвинена в лошо поддържани тръби.

Но това, за което той започна да говори, беше, че всеки неуспех да се осигури къща, течаща вода и електричество за южноафриканците ерозира вярата им в тяхната демокрация след апартейда, която гарантира свобода за всеки гражданин и не приема повече закони , но все още не е осигурил жилища или работни места за милиони.

Балим зададе въпрос защо разочарованите, бедни протестиращи понякога палят клиники или училища.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">"Може би ... те са загубили доверието си в способността на клиниката да прави това, което е трябвало да прави", каза той.

Rivers, чиято асоциация работи с изоставени сгради в Йоханесбург, каза, че една от най-отчаяните ситуации, в които е попадала, е бременна жена, която започва да ражда сама в мокрото, студено мазе на отвлечен имот, който няма електричество или течаща вода.

Жената, каза Ривърс, отказала да отиде в болница, защото била толкова уплашена, че ще загуби мястото си за живеене в сградата и имала няма вяра, че ще има друг дом за нея и детето й.

"Това бебе е родено на тъмно", каза Ривърс.

___

Имрай съобщи от Кейптаун, Южна Африка.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР