Пожарът, избухнал в катедралата Нотр Дам в понеделник, е под

...
Пожарът, избухнал в катедралата Нотр Дам в понеделник, е под
Коментари Харесай

Кметът на Париж: Като по чудо олтарът, трънният венец и кръстът в Нотр Дам са спасени

Пожарът, избухнал в катедралата " Нотр Дам " в понеделник, е под надзор. Това оповестиха от полицията в Париж, представени от CNN. Добрата вест пристигна повече от седем часа след разгарянето на пламъците. Битката с тях обаче продължава. Огненият пъкъл изпрати в историята емблематичната кула стрела на църквата, както и част от покрива й.

" На мястото на тавана, където беше кулата, зее дупка, а частите й лежат на пода “, съобщи кметът на френската столица Анн Идалго, предава ТАСС. „ Като по знамение олтарът и неговият кръст са избавени “, добави Идалго.

„ Всичко е по-малко извънредно, в сравнение с се опасявах “, сподели още градоначалникът.

По-рано представителят на катедралата Андре Фино съобщи, че всички свещени предмети се намират в ризницата и нищо не ги заплашва.

Снимки от вътрешността на горящата парижка катедрала „ Нотр Дам ” демонстрират, че като по знамение, олтарът съвсем не е обиден от големия пожар и интериорът е относително непокътнат, оповестяват международните медии.

Спасени от пламъците наподобяват редовете с дървени столове, нефът (издължено помещение) и огромният кръст на олтара.

Около него обаче, към седем часа след експлоадирането на пожара, към момента се издигаше пушек, добавя Нова тв.

„ Една дребна част от свода е рухнал. Интериорът наподобява релативно непокътнат. Алелуя! ”, написаха от управата на катедралата в Twitter. И оповестиха, че са непокътнати скъпи съкровища, измежду които Трънният венец и мантията на Свети Луи.

Ватикана съобщи, че " ужасната вест за пожара, опустошил катедралата Нотр Дам, знак на християнството във Франция и в света, е била посрещната с потрес и тъга от Светия трон ".

" Изразяваме нашата взаимност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които вършат това, което е допустимо за справяне с тази трагична обстановка ", сподели представител на Ватикана.

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино даде обещание 100 милиона евро за възобновяване на Нотр Дам, която бе отчасти разрушена от пожара, предава AFP.

В изказване, изпратено до френската организация, изпълнителният шеф на " Керинг груп ", която има стилните къщи " Гучи “ и „ Ив Сен Лоран “, съобщи, че " средствата, нужни за цялостното възобновяване на Нотр Дам “, ще бъдат предоставени от капиталовата компания на семейство Пино " Артемида “ (Artemis).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР