Пожарът е обхванал площ от 60 кв. метра, посочва ТАСС.

...
Пожарът е обхванал площ от 60 кв. метра, посочва ТАСС.
Коментари Харесай

Нова атака с дрон предизвика пожар в черноморска рафинерия в Русия


Пожарът е обхванал повърхност от 60 кв. метра, показва ТАСС. Руската организация РИА Новости заяви също, че при днешния удар няма жертви, а пожарът е сподавен.

Засега не е ясно кой стои зад офанзивата. Украински представители нормално не поемат отговорност за сходни офанзиви надълбоко в съветска територия, въпреки че от време на време ги приветстват, употребявайки евфемизми, отбелязва ТАСС.

Рафинерията в град Илски, покрай черноморското пристанище Новоросийск в съветския Краснодарски край, има индустриален потенциал от близо 6,6 милиона тона нефт на година, показва Ройтерс.

Подобен случай се случи ден по-рано в съветското село Волна, покрай Крим. Склад за горива пламна във Волна и опожари 1200 кв.м. Там също съветските управляващи упрекнаха офанзива с дрон като причина. В покрайнините на Волна се намира огромен терминал за нефт и петролни артикули, които по-късно се транспортират през Черно море.

През последните дни зачестиха нападенията против инфраструктурни обекти в южната част на Русия. През уикенда контейнер за гориво в анексирания от Русия Крим беше взривен от офанзива с дрон. А в западния съветски район Брянск тази седмица два влака дерайлираха след детонации, за които също бяха упрекнати дронове. Атаките се възприемат като евентуална подготовка за предстоящо украинско контранастъпление за освобождение на територия под съветска окупация, показва ДПА.

По-късно в четвъртък вечерта беше задействана въздушна паника в Киев и покрайнините му заради неидентифициран летящ обект, споделиха управляващите. Жителите оповестиха, че са чули детонации и пукотевица в центъра на града. Военните приканиха хората да запазят успокоение и да потърсят заслон, защото противовъздушната защита се разпростира. Видеозаписи в обществените мрежи тогава демонстрираха по какъв начин дрон е свален над центъра на Киев. Всичко е ясно по-късно по-малко от час.

В Украйна силите на Москва продължиха офанзивите си против мощно оспорвания град Бахмут в източната област Донецк. Украинският общоприет щаб съобщи във вечерната си сводка, че са отблъснали към 50 съветски офанзиви покрай Бахмут, Лиманск и Маринка.

" Руските окупационни сили не престават да търпят тежки загуби на бойното поле, а всички медицински заведения във краткотрайно окупираните региони са претъпкани с ранени окупационни бойци ", споделиха те. Това не може да бъде без значение доказано.

ISW: Русия може да е инцедирала офанзивата с дрон над Кремъл

Докато анализаторите не престават да преглеждат хипотетичните офанзиви с дронове против Кремъл в Москва в сряда, основан в Съединени американски щати мозъчен концерн подозира, че самата Русия може да е провела случая . Институтът за проучване на войната (ISW) твърди в отчет, оповестен късно в сряда, че Москва може да е провела удара, с цел да приближи войната до съветската общност и да сътвори условия за по-широка обществена готовност в поддръжка на продължаващата съветска инвазия в Украйна.

Според съветското президентство два дрона, летящи към комплекса на Кремъл, са се разрушили в сряда вечерта. Русия бързо упрекна Украйна в опит за убийството на президента Владимир Путин и заплаши да отмъсти. Украйна отхвърли да е забъркана в случая.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна Съединените щати в четвъртък, че са организирали офанзивата и са наредили на Украйна да изстреля безпилотните самолети. " Знаем, че решението за сходни дейности и терористични актове не се взема в Киев, а във Вашингтон. И Киев извършва каквото им се каже ", сподели Песков.

Той не даде доказателства в поддръжка на изказванието. Вашингтон отхвърли обвиняванията като " нелепи ". Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби сподели, че държавното управление му даже не знае какво тъкмо се е случило при случая, добавяйки: " Г-н Песков лъже ".

ISW сподели, че няколко индикации допускат, че офанзивата е осъществена от Русия и е проведена по целеустремен метод. Според основания във Вашингтон мозъчен концерн съветските управляващи неотдавна са засилили защитата в Москва, като са основали кръгове за противовъздушна защита към града. Групата твърди, че е извънредно малко евентуално два дрона да са проникнали през голям брой периметри на противовъздушната защита единствено с цел да бъдат взривени или свалени непосредствено над сърцето на Кремъл - по подобен метод, че елементарно да бъдат снимани с камера, с цел да обезпечат впечатляващи изображения. Докладът на ISW твърди, че незабавният и съгласуван съветски отговор на случая допуска, че офанзивата е била готова вътрешно, тъй че плануваното политическо влияние да засенчи всяко разстройване от хипотетичен украински дрон, блъснал Кремъл. В отчета се твърди, че офанзивата е показала войната като екзистенциална опасност за локалната съветска аудитория малко преди честванията на Деня на успеха на 9 май в чест на успеха на Червената войска над нацистка Германия през Втората международна война.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР