Пожарът е обхванал и втора баржа и има опасност да

...
Пожарът е обхванал и втора баржа и има опасност да
Коментари Харесай

Сигнал за тлеещата баржа е получен в Гюргево още на 3 юли

Пожарът е обхванал и втора баржа и има заплаха да засегне и трета

Три сръбски баржи, пренасящи 3600 тона въглища от пристанище Констанца за Белград, са спрели на 496-и речен километър покрай пристанище Гюргево от над две седмици и не могат да продължат заради ниското равнище на рекаДунав. На едната от баржите е зародил пожар, който все още се е популяризирал върху втората и има заплаха да обхване товара и на третата баржа, оповестява организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Инспекторатът за изключителни обстановки в Гюргево посочи през днешния ден, че на 3 юли пожарната работа е получила на незабавния телефон 112 сигнал за пожар в товара на баржа, пренасяща въглища. Обаждането е постъпило от личния състав на тласкача. След интервенцията баржата, дружно с други два сходни плавателни съда, принадлежащи към същия ескорт, е траяла пътуването си до крайната дестинация Белград, само че заради ниското равнище на реката е спряла и не може да продължи. С оглед на естеството на товара и заради високите температури въглищата се самозапалват, като горят в тлееща фаза без пламък, прецизира Инспекторатът за изключителни обстановки в Гюргево.

Ръководството на инспектората е провело диалози с представителя на транспортната компания за метода на гасене на товара, а точно посредством наводнение, което би довело както до разграждане на товара, по този начин и до опцията баржите да потънат и да се стигне до голямо замърсяване на рекаДунав.

От 3 юли трите въглищни баржи са ситуирани в интернационалните води покрай пристанището на Гюргево, на 496-и речен километър, а тлеещият пожар, който в началото е зародил на едната баржа, се е популяризирал върху втората баржа и има възможност да обхване товара на третата баржа.

Според Инспектората за изключителни обстановки допустимо решение на казуса е да се разтовари наличието на баржите, да се потуши тлеещия пожар и въглищата (1200 тона във всяка баржа) да се реалокират на четири баржи, с цел да се понижи товарът. За осъществяването на тази маневра е належащо потреблението на плаващ кран и сега се водят диалози с българските сътрудници за разрешаване на обстановката във допустимо най-кратък период.

Представители на Инспектората за изключителни обстановки в Гюргево обявиха, че тази обстановка не заплашва членовете на екипажа, а пожарникарите извършват задания по наблюдаване и са подготвени да окажат поддръжка когато и да е, в случай че обстановката го постанова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР