Пожар избухна в сграда от началото 17-и век в Копенхаген,

...
Пожар избухна в сграда от началото 17-и век в Копенхаген,
Коментари Харесай

Пожар в Копенхаген: Гори историческа сграда от 17-и век

Пожар избухна в постройка от началото 17-и век в Копенхаген, в която допреди 50 години се e помещавала датската фондова борса. Шпилът на зданието рухна върху горящия покрив в сцена, която мощно подсещаше на пожара в парижката катедрала Нотр Дам преди пет години.
 
В постройката в този момент се намира Датската комерсиална камара. Всички намиращи се вътре са евакуирани, само че вътре е имало доста скъпи творби на изкуството. Кълба гъст пушек часове наред се издигаха над центъра на Копенхаген.
 
Пламна една от най-големите забележителности на датската столица - остарялата борса, приключена и открита тъкмо преди 400 години. Наблизо е дворецът Кристиансборг, в който заседава Народното събрание на Дания. В горящата постройка са се намирали чиновници на финансовото министерство и гости, които са били евакуирани. Изведени са били и хора от прилежащи сгради.
 
Районът беше отцепен и борбата с пламъците продължава часове наред. Гордостта на остарялата борса - високият 56 метра шпил, представляващ четири дракона с преплетени опашки, рухна пред очите на всички. Сградата е била в развой на реставрация в чест на годишнината, с цел да се възвърне ренесансовият й тип и опасващите я скелета мощно са затруднили пожарникарите.
 
" Обичам тази постройка, като множеството копенхагенци, всеки от нас я свързва с нещо, тя е част от живота ни. Трябваше да дойда тук и да виждам. Мога да го сравня с нещастието в Париж с Нотр Дам. Разстроен съм и шокиран ", сподели Самюел Рахлин, някогашен водещ и публицист.
 
На фона на пламъците, голям брой чиновници в постройката персонално се втурнаха да оказват помощ да бъдат изнесени и избавени скъпи творби на изкуството. Директорът на Датската търговса камара Брайън Микелсен е бил измежду тези, които са влезнали в горящата постройка, с цел да се опитат да спасят картини, изложени в нея.
 
Ето по какъв начин изглеждаше забележителната постройка, строена преди 400 години от един от забележителните владетели на Дания. " Това е една от най-емблематичните здания в страната. Фондовата борса е издигната от Кристиян IV при започване на XVII век. Той е прочут с това, че е построил здания, останали в историята на архитектурата ", съобщи Могенс Морген, учител по архитектурно завещание.
 
Крал Кристиян IV персонално е поръчал дизайна на шпила, защото останал неудовлетворен от първичния тип на постройката. Какво е възпламенило искрата на този стадий остава неразбираемо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР