Пожар избухна на територията на най-голямата атомна централа в Европа

...
Пожар избухна на територията на най-голямата атомна централа в Европа
Коментари Харесай

Пожар горя около час в най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака, реакторите не са засегнати

Пожар избухна на територията на най-голямата атомна централа в Европа – АЕЦ „ Запорожие “, която се намира край южния украински град Енергодар, на брега на р. Днепър. Огънят е горящ след съветска офанзива през нощта, само че в 5:20 ч. локално време е бил сподавен от противопожарните екипи. Няма жертви, оповестяват локалните управляващи.

Горяли са единствено пространствата на образователния и на лабораторно-битовия корпус. Самата централа не е била наранена, само че президентът Володимир Зеленски и външният министър Дмитро Кулеба желаеха помощ и предизвестиха, че може да се стигне до повтаряне на „ Чернобил “, в случай че огънят доближи до реакторите или друго значимо съоръжение.

Огънят обаче беше изгасен от украинските пожарникари и равнището на радиация в Запорожката атомна електроцентрала остава непроменено. Пожарът е траял към час.



„ Европейци, събудете се, апелирам. Кажете на политиците си, че съветските сили стрелят по нуклеарна централа в Украйна. Това може да провокира световна злополука “, съобщи Зеленски.

Кулеба сподели, че руснаците са обстрелвали от всички краища. „ Ако огънят се разрасне, ще бъде 10 пъти по-голяма покруса от „ Чернобил “! “.

Министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранохлм разговаряше с украинския си сътрудник и реши да задейства Американския екип за реакция на нуклеарни произшествия. Вашингтон осъди дейностите на Москва и ги назова „ безотговорни “.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо е приказвал със Зеленски и също е осъдил експанзията на Русия край АЕЦ-а.

Преди пожара е започнала престрелка към първи блок, който не работи, тъй като е в планов ремонт. В момента в запорожката АЕЦ работи единствено 1 от 6-те реактора - четвърти. В началото на офанзивата бе спрян 3-ти блок. 

Засега няма да има евакуация на 50-хилядния Енергодар, който бе нападнат през вчерашния ден от 100 единици съветска бойна техника. Кметът на града счита, че това е началото на колоната, която завладява региона на север от Крим.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР