Пожар горя днес в емблематичната за София сграда на минералната

...
Пожар горя днес в емблематичната за София сграда на минералната
Коментари Харесай

Пожар горя в историческата баня в Овча купел, спорове рушат сградата

Пожар пламтя през днешния ден в емблематичната за София постройка на минералната баня в квартал „ Овча купел”. Пожарът бързо беше угасен, само че остава „ привкусът” на тенденциозен палеж, като се имат поради разногласията от години за собствеността на земята и на банята сред здравното министерство и Столична община, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Сградата на минералната баня в „ Овча купел” от близо 20 години е потънала в съсипия. Мястото е известно с това, че има доста минерална вода в региона, доста извори, които са били употребявани от хората още през 30-те години на XX век, в началото за лечение на техните животни. Но след това минералната вода стартира да се употребява и за лечение на хората.

Софиянците тогава стартират със личен труд и средства да построяват банята. Самият план за изработката на банята бил поверен на известния арх. Георги Овчаров. Земята под банята е била благосъстоятелност на популацията, хората след това я подаряват на страната, с цел да бъде построена банята. След това се афишира и декрет на царя, и стартира да се построява към този момент самата баня с повърхност към 40 декара. Заради тези декари точно поражда и спор сред Министерството на здравето тогава и общината, който стартира след измененията през 1989 година На територията на банята има и болница по физиотерапия и рехабилитация, както и лековит плаж. Ползването на водата и територията е обект на спор сред здравното министерство и общината години наред. Принципал на болничното заведение е Министерството на здравеопазването, като то е спечелило доста каузи и за собствеността на банята, и за собствеността на земята. Общината стартира да оспорва собствеността през 2001 година, защото има публикуван акт за благосъстоятелност от 1951 година Здравното министерство също има акт за благосъстоятелност и през последните 50 години е стопанисвало сградния фонд на Националния институт по курортология и физиотерапия. За парцела се водят каузи в продължение на години, в последна сметка те са извоювани от здравното министерство.

През 2000 година стартира ремонт на постройката на банята и тя е затворена, сякаш до момента в който трае ремонтът, само че по този начин и повече не отваря порти. Борбата от години е за земята, която е доста апетитна, с доста качества – там има няколко типа минерална вода даже. Самата постройка е доста солидна, с дебели стени по към метър. Но потреблението на банята по предопределение е малко мъчно, тъй като водата излиза с по-ниска температура – към 30 градуса и с цел да се затопля трябват много запаси. За да може да се употребява по това време, са я загрявали с нафта.
Днес до постройката на банята има и лековит плаж с 3 басейна, които се употребяват от доста пациенти на болничното заведение през лятото.

Водата в тях оказва помощ при ортопедични и неврологични болести, най-вече болести на опорно-двигателния уред, болести на периферната и централната нервна система. Най-много са ортопедичните болести, които се лекуват с тази вода, като артрозите, да вземем за пример. Тя оказва помощ и при кожни болести, както и при хронична венозна непълнота. А на самия плаж се правят процедури с естествени морска луга и лечебна тиня.
Последният шеф на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация има хрумвания за европроект, който да включи отчасти възобновяване на банята.
Може би това е и един от мотивите да се възпламени през днешния ден това, което е останало от банята, тъй като концепцията за европроект значи, че територията ще остане, т.е. ще има баня, която е монумент на културата. Столична община пък има концепция от края на 2016 година емблематични остарели бани като тази в Горна баня и банята в Овча купел да се обособят в научни центрове. Според общината, най-хубавото решение е Министерство на здравеопазването да се откаже от правата си върху банята. От своя страна, общината щяла да се ангажира тя да остане балнеолечебница. Дали и по какъв начин минералната баня в „ Овча купел” ще бъде възобновена следва да забележим, само че до момента в който се водят разногласия и каузи, минералните бани в столицата ни тънат в разруха…
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР