Пожар е обхванал иглолистна гора между селата Левски и Елшица

...
Пожар е обхванал иглолистна гора между селата Левски и Елшица
Коментари Харесай

Голям пожар обхвана иглолистна гора между Пазарджик и Панагюрище

Пожар е обхванал иглолистна гора сред селата Левски и Елшица до Панагюрище. Огънят е тръгнал от сухи треви, само че горещото време и мощният вятър са трансферирали пламъците към горския масив. Към момента няма заплаха за обитаемоте места, сподели представителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. На място са екипи на пожарната от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Батак.

Сигналът за пожара е получен малко след 10,30 часа тази заран, а първичната информация е била за запалени сухи треви и стърнища в землището на село Левски. Заради високата температура и мощния вятър пожарът бързо се е увеличен.

В момента в гасенето с изключение на пожарникари вземат участие и доста чиновници на горските стопанства в Панагюрище и Пазарджик. Ангажирани са и хора от двете села. На място е и шефът на пожарната в Пазарджик комисар Ангел Ангелов.

Направено е искане да се включи и хеликоптер, който да гаси огъня от въздуха, защото най-големият проблем сега е мощният непряк вятър, който постоянно сменя посоката си, заяви представителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Минути след 17.00 ч. вертолет Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово се включи в гасенето на горския пожар.

Хеликоптерът облива засегнатия регион с вода от въздуха, чрез системата за пожарогасене „ bambi bucket”, оповестяват от Министерството на защитата.

Водовземането е от яз на река Тополница. След направени 19 захода и над 47 тона хвърлена вода, вертолетът се прибра в региона на авиобазата малко след 21.00 ч.

На борда на вертолета има и управителен чиновник от пазарджишката противопожарна работа, който координира гасенето с наземните екипи. На място е образуван е действен щаб.

Към момента няма заплаха за обитаемоте места, сподели регионалният шеф Трендафил Величков.

На място има и тежка техника, която прокарва просеки, с цел да спре пътят на огъня към обитаемоте места. В прокарването на просеки вземат участие десетки доброволци, сподели кметът на Елшица Митко Кочев.

На място е основан действен щаб, който координира дейностите по въздух и суша. Преди малко дойде ново подкрепление на тежка техника от Панагюрище.

От регионалната администрация в Пазарджик прецизират, че огънят гори на към километър над с. Елшица, само че са прокопани просеки, тъй че да не стига до къщите.

Стихията е обхванала повърхност от над 2000 дка и към този момент бушува и в иглолистните масиви на Средна гора. Няма заплаха за околните обитаеми места.

Очаква се в община Панагюрище да бъде оповестено отчасти бедствено състояние за територията на пожара.

Гасенето ще продължи и през нощта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР