Пожар е избухнал през нощта на борда на ферибот с

...
Пожар е избухнал през нощта на борда на ферибот с
Коментари Харесай

Ферибот се е запалил в Йонийско море, няма данни за пострадали българи

Пожар е избухнал през нощта на борда на ферибот с 239 пасажери и 51 души екипаж по време на пътешестване в Йонийско море, съобщи Ройтерс.

Всички пасажери са били евакуирани с гръцки плавателни съдове.

Инцидентът с ферибота „Юрофери Олимпия“, плаващ под италиански байрак, е станал след отпътуването му от гръцкото пристанище Игуменица в посока Италия край о-в Корфу.

Гръцките пристанищни управляващи гасят пожара след спасяването на пасажерите, само че има подозрения за изчезнали. В ход е избавителна интервенция с хеликоптер за двама души, подали сигнал, че са блокирани в гаражния отсек.

Пътници от горящия транспортен съд оповестиха на управляващите, че има още хора, които по време на пожара са спели в колите си в гаража на кораба, от където е почнал огъня. Властите се притесняват дали в тировете не е имало и незаконни мигранти, които от време на време употребяват тази връзка за прекачване в Италия. Засега няма публично удостоверение за потърпевши хора.

Предполага се, че пожарът е почнал от гаражното помещение, като за няколко минути е обхванал целия корпус на плавателния съд. Жители на близки острови оповестяват, че са чули гърмежи от кораба, евентуално от горивото в колите.

Всички пасажери, които са се намирали на палубата, са избавени и към този момент трансферирани на остров Корфу, който е най-близкият до случая.

Тече следствие по случая, като капитанът и екипажа дават показания пред управляващите. Пътници оповестяват, че са се избавили с помощта на бързата реакция на капитана.

От консулството в Солун и от посолството в Атина потвърдиха за БНР , че има 127 български жители на борда на ферибота, няма информация за потърпевши измежду тях. Това удостовери в предаването „Хоризонт за вас“ и шефът на пресслужбата на Министерство на външните работи Митко Димитров :

„Към сегашния миг (14:15 ч българско време) 11 души са в неопределеност, като няма данни за тяхната народност „.

Той акцентира, че българското посолство в гръцката столица е основало спешен щаб, който поддържа непрекъсната връзка с външното министерство на Гърция, с италианското посолство в Атина и с генералното ни консулство в Солун:

„Служители на консулството пътуват към мястото – за оказване на помощ на българските граждани“.

Български дипломати са по отношение на гръцките управляващи и ще осведомят при нови данни за избавителната интервенция.

Изданието „ Прото тематика “ написа, че двама български водачи са подали сигнал, че са блокирани в товарния отсек.

В обществените мрежи пасажери-шофьори на тирове разгласиха известия, че на борда има български жители.

Спасените пасажери и членове на екипажа на ферибота, който се възпламени по време на корабоплаване от Гърция за Италия, се трансферират на гръцкия остров Корфу, където ще бъдат преброени, регистрирани и разпознати, като сега се води следствие за възможни изчезнали лица.

На ферибота е имало общо 290 души – 239 пасажери и 51 членове на екипажа. Гръцките медии оповестиха, че има информация за десетима изчезнали, т.е. хора, които са в листата на пасажерите, само че не са в избавителни лодки. Точният брой на оживелите или на изчезналите обаче ще бъде прочут, откакто всички пасажери бъдат трансферирани на Корфу и процесът на идентифициране завърши.

Според показанията на пасажерите пред гръцките медии капитанът ги е уведомил към 4:30 часа сутринта, че би трябвало неотложно да изоставен каютите си, да се съберат на палубите, след което са превозени със избавителни жилетки и евакуирани в избавителни лодки, а по-късно отведени от кораби на крайбрежните услуги.

Гръцката брегова защита заяви, че е била осведомена тази заран за пожар на една от палубите на ферибота, плаващ под италиански байрак, до момента в който е бил в морето североизточно от остров Ерикуса и е плавал от Игуменица за Бриндизи.

Все още не е известна повода за пожара на ферибота.

Установена е връзка с водачите, които още са на горящия ферибот в Йонийско море, заяви притежателят на пловдивската транспортна компания Илиян Филипов, представен от Радио „Пловдив“. 

37 негови чиновници са пътували с общо 33 камиона на ферибота, който пламна рано сутринта.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР