Поискахме по бърза процедура Европейската комисия (ЕК) да ни отговори,

...
Поискахме по бърза процедура Европейската комисия (ЕК) да ни отговори,
Коментари Харесай

Новаков: Ако пристанищата на р. Дунав са в споразумението за Шенген, тировете на фериботите ще са без проверка

„ Поискахме по бърза процедура Европейската комисия (ЕК) да ни отговори, защото в началото беше комуникирано, че България влиза в Шенген по вода и по въздух ”, съобщи пред публицисти в Страсбург евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Миналата седмица евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев настояха Европейска комисия да се произнесе категорично дали речните граници и пристанища влизат в обсега на съглашението за отчасти приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

“По въздух няма тълкувание, тъй като в България има пет интернационалните летища - София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица. Би трябвало и това да се случи и граничният надзор там да отпадне. Пристанищата по брега на Черно море попадат в този обсег. По-интересният проблем е река Дунав. С извънредно внимание чакам отговора на Европейска комисия, защото чух някои вероятни интерпретации, че границата ни с Румъния е единствено сухопътна. Много желая някой да ми изясни по какъв начин река Дунав не е река и в случай че не тече вода в нея, то какво тече, с цел да не е по вода ”, попита Новаков.

“Има нещо доста значимо, а точно пристанищата в Оряхово, които обслужват фериботите Оряхово-Бекет, Силистра-Къларъш, Русе-Гюргево, Видин-Калафат. Ако попадат в обсега на това съглашение, значи, че и тировете, и пасажерите би трябвало да не се ревизират и да няма граничен надзор, което би облекчило доста опашките по границите. Все отново един ферибот може да придвижва до 12 камиона, а единият курс е към 30 минути. Ограничение за това какъв брой ферибота би трябвало да имаме нямаме. Очаквам отговор от Европейска комисия да го разтълкува ”, изясни евродепутатът.

Той посочи, че тълкованието на Европейска комисия се чака да излезе в края на февруари.

„ Очаквам да чуем и дата, в която ще бъдем признати и по суша. Според мен това не лимитира България в правото ѝ да издава шенгенски визи на трети лица и да взе участие в ръководството на самата общественост. България е част от Шенгенското пространство, считано от 1 април ”, сподели Новаков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР