Поисках да науча от г-н Иван Гешев какво досега пречеше

...
Поисках да науча от г-н Иван Гешев какво досега пречеше
Коментари Харесай

Елена Йончева: Чухме много обезпокоителна информация по редица разследвания


Поисках да науча от господин Иван Гешев какво до момента пречеше на работата по знакови каузи, свързани с корупцията по високите етажи на властта. Изминаха четири години от подаването на сигнала в прокуратурата за „ Барселонагейт “. Имаше ли напън, от кого, в какво се показваше?Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, която е и единствен българин, член на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права, след края на закритото съвещание в Страсбург. Евродепутатите изслушаха основния прокурор Иван Гешев, зам.-министъра на правораздаването Емил Дечев, представители на Групата на страните против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа и на Европейската комисия. Онлайн се включи и министърът на правораздаването Атанас Славов.
Опитът на Европейската национална партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, да анулира чуването на Иван Гешев под паника, минути преди началото на съвещанието във вторник, беше отритнат от болшинството в мониторинговата група. Към позицията им се причислиха единствено представителите на консерваторите от ЕКР. В групата членуват общо 14 евродепутати – по двама от всяко политическо семейство в Европейския парламент (ЕП).
Колегите на Бойко Борисов се позоваха на решението от понеделник на Висшия правосъден съвет за освобождението на основния прокурор. Иван Гешев обаче е на тази служба, до момента в който президентът не издаде декрет. Това е безусловно невиждано – опит да се запуши устата на основен прокурор. ЕНП се опита да окаже напън върху европейски депутати. Странно държание, откакто ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха основния прокурор, разяснява Елена Йончева след съвещанието.
Тя показа, че членовете на мониторинговата група са били сериозни както към неналичието на прогрес по знакови каузи през последните години, по този начин и към основаното чувство за мощен политически напън за отстраняването на основния прокурор в миг, в който той прави поръчка за нови разкрития за корупция по високите етажи на властта. Към участниците в чуването е имало въпроси от всички евродепутати.
Чухме доста притеснителна информация по редица следствия за корупция по високите етажи на властта, сподели Елена Йончева. Евродепутатите чакат Иван Гешев да даде повече детайлности пред българската общност, както сподели след съвещанието. Надяваме се прокуратурата да не спре още веднъж да работи, съобщи тя.
През последната седмица прокуратурата повдигна редица обвинявания към политически лица, в това число към двама някогашни министър-председатели. Главният прокурор би трябвало да отговори и на упреците, че дейностите му не са вследствие на следствие въз основа на обстоятелства, а в отговор на поисканата му оставка от страна на политици, сподели още Елена Йончева.
Към представителите на министерството на правораздаването са отправени въпроси по какъв начин се отстоява правилото на независимостта на правосъдната власт от политическите ползи, от политическа интервенция. Кандидат-премиер на спечелилата избори партия афишира, че ще желае оставката на основния прокурор. На идващия ден група членове на Висшия правосъден съвет  стартират процедура с искане на оставка. Какво виждат хората в страната - виждат директна връзка сред новосъздадената политическа коалиция и правосъдната власт. Виждат директно въздействие на политическите сили върху правосъдната власт, разяснява още тя. Как можем да бъдем уверени, че се търси правдивост, че се работи от кардинални претекстове, а не се търси обслужване на управленска политическа коалиция, съобщи Елена Йончева.
Ние желаеме такава правосъдна промяна, подобен основен прокурор, който да не се употребява от политическата власт, безапелационна беше тя. Не би трябвало ли, да вземем за пример, да има правосъден надзор върху актовете на прокуратурата за формиране на предварителни производства?
Според Елена Йончева през последните години имаше надалеч по-сериозни претекстове за отстраняването на основния прокурор. Тя подсети, че през 2020 година десетки хиляди българи стачкуваха против влизането на прокуратурата в президентската институция и тогава същият този Висш правосъден съвет не счете, че това е накърняване на престижа на правосъдната власт. Сега в продължение единствено на една седмица - същият Висш правосъден съвет се събира всекидневно поради изказване  на основния прокурор, което в действителност се споделя от немалка част от българите.
Мониторинговата група, която следи обстановката в България от 2020 година и към този момент един път беше на задача в страната през септември 2021 година, се събра изключително поради последните развития. Решението беше взето единомислещо от нейните членове. Първата реакция на евродепутатите пристигна няколко дни след гърмежа до колата на основния прокурор. В позицията си от месец май мониторинговата група прикани българските управляващи да си сътрудничат с интернационалните сътрудници, в това число Европол, за оптимално бързо определяне на всички обстоятелства.
Евродепутатите нямаше по какъв начин да отминат без коментар поръчката на прокуратурата за прогрес по знакови каузи, които групата следи от години. Комуникацията с българските управляващи за случаи като „ Барселонагейт “, фотосите с кюлчетата и пачките в чекмеджето в спалнята на премиера Бойко Борисов, както и за записа, в който той заплашва предприемач и политически конкурент е от есента на 2020 година В последните дни от прокуратурата в България постъпват сигнали, че по някои от тези следствия има развиване. Главният прокурор изиска имунитетите на двама някогашни министър председатели.
От понеделник е и решението на Висшия правосъден съвет, с който Иван Гешев е освободен като основен прокурор. Процедурата не е завършила до момента в който президентът Румен Радев не издаде декрет. В последната година имаше няколко опита Иван Гешев да бъде освободен от служба, само че те претърпяха крах. Сегашното искане получи поддръжка във Висш съдебен съвет, откакто партията, спечелила парламентарните избори, направи обществена поръчка за неговото премахване. 
Мониторинговата група възнамерява посещаване в София за есента на тази година. Информацията, предоставена на съвещанието в Страсбург, както и заключенията на задачата в България през октомври, ще залегнат в годишния отчет за върховенството на закона на Европейската комисия и ще бъдат отразени в направените към България рекомендации. Възможно е да бъдат изпратени спомагателни въпроси до българските управляващи.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
class= " MsoNormal " style= " mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; line-height: normal; " >  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР