Поименни билети и задължително видеонаблюдение по стадионите - това са

...
Поименни билети и задължително видеонаблюдение по стадионите - това са
Коментари Харесай

Въвеждат поименни билети по стадионите

Поименни билети и наложително видеонаблюдение по стадионите - това са част от законовите промени, които се плануват по отношение на провеждането на спортни мероприятия.

Планира се разширение на пълномощията на полицията, която да има право в избрани случаи да постанова незабавно възбрана за навестяване на спортни събития. Досега това можеше да прави единствено съдът. Предвижда се също и въвеждане на така наречен стюарди по стадионите, само че към момента няма изясненост каква тъкмо ще е функционалността им.

До края на годината би трябвало да бъде показан напълно нов Закон за футболното безчинство. Отделно от него през днешния ден депутати, Министерство на вътрешните работи и Министерството на младежта и спорта показаха незабавни законови промени по отношение на посещаването на футболни събития.

Футболните клубове ще бъдат задължени или да вкарат поименни билети, или да инсталират електронни четци за персонални карти по входовете на стадионите, изясни старши комисар Антон Златанов от Столична дирекция на вътрешните работи.

„ За идентификация на хората, които ще влязат на стадиона, се дава опция за два метода - или с поименни билети, или със софтуерно чекиране на персоналната карта на стадиона, с цел да се съхранява в базата данни. Това има ролята и на предварителна защита, защото изважда от анонимност всички хора, които отиват на това спортно мероприятие”, изясни той.

Отделно се вкарват 15 нови точки, по които Министерство на вътрешните работи към този момент ще има право при избрани случаи да не минава през съда, а непосредствено да постанова насилствени административни ограничения, като да вземем за пример възбрана за навестяване на спортни мероприятия, изясни Димитър Лазаров от ГЕРБ.

„ Част от тях, до момента се постановяваха от съда, ще ги постанова полицията. Това е с оглед действеност и опция неотложно да се реагира. Една част, някои остават за съда. Тези насилствени административни ограничения подлежат на правосъден надзор. Те ще бъдат обжалвани, както всички актове на полицията”, разясни депутатът.

В момента да вземем за пример полицията няма право да накаже по никакъв метод човек, който внася бомбичка на стадиона, само че не я употребява, изясни Антон Златанов.

„ Ако вие носите в себе си бомбичка, по в този момент настоящия закон, и ние ви заловим на влизане в стадиона или вътре, единственото, което можем да създадем е да ви изземем бомбичката и да ви изкараме отвън стадиона, което е нелогично. Лицето не получава нито наказване, нито си взима поука за идващия път. С измененията, които предлагаме, когато просто я носи, не я употребява, началникът на Районното ръководство, в чиято територия е стадиона, му постанова забрана”, обясни Златанов.

Ще се конкретизират и текстовете по отношение на видеонаблюдението, като такова ще би трябвало да има във всеки бранш и по всички входове и изходи, изясни ръководителят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. „ Тук към този момент доста ясно е персонализирано видеонаблюдението за разлика от остарелия закон, който свършва тъкмо с една думичка, че „ би трябвало да има видеонаблюдение”, разясни той.

Предвижда се и въвеждане в закона на така наречен стюарди. Тази смяна обаче ще стане с новия закон за футболното безчинство, а функционалностите на стюардите занапред ще се прецизират.

От препоръчаните незабавни ограничения се чака персонализираните билети да станат действителност най-рано след половин година. За видеонаблюдението клубовете ще имат буфер от най-малко година. Разширените пълномощия на Министерство на вътрешните работи пък най-вероятно ще станат действителност още за началото на новия футболен сезон у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР