Похвално е, че всички търсят инструменти, с които да свалят

...
Похвално е, че всички търсят инструменти, с които да свалят
Коментари Харесай

Финансист: Временно намалените ДДС ставки трябва да се върнат, това са 500 милиона лева

Похвално е, че всички търсят принадлежности, с които да смъкват недостига в бюджета, само че той самичък по себе си не е нещо проблематично. Проблематично е, че се губи равновесната точка в бюджета и дълготрайно можем да имаме структурни дефицити, заради това, че непрестанно усилваме разноските, а няма някаква вероятност да порастват приходите. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Цветомир Николов.
Приходната част е мощно подценена. Има параметри от бюджета, при които упованията са мощно занижени. Перспективите са да имаме доста по-голям растеж на приходите, в сравнение с са заложили, изключително в съответни налози.
Проблемите с разходната част са свързани с финансовата стратегия със мощно повишени планове, които в никакъв случай не се осъществят на време. Има особени проблеми и с бюджетните прехвърляния - към общините, държавното и публично обезпечаване и НЗОК. Това са главните структурни проблеми на бюджета. Последните две пера би трябвало да се устоят сами, а виждаме огромно дофинансиране там.
България е една от страните с най-нисък корпоративен налог в Европейски Съюз. Очакванията бяха той да породи някакъв стопански растеж и да усили вложенията, само че това не го следим в мащаба, който ни се желае. Но предлагането за увеличението му крие опасности, защото навлизаме в криза и не се чака облагите да порастват, а тъкмо противоположното.
Временно понижените Данък добавена стойност ставки би трябвало да се върнат, защото това са 500 млн. лева доходи в хазната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР