Похарчени са над 1.5 млн. лв. по делото за Пловдивския

...
Похарчени са над 1.5 млн. лв. по делото за Пловдивския
Коментари Харесай

Похарчени са над 1.5 млн. лв. по делото за Пловдивския панаир, но държавата не си върна акциите

Похарчени са над 1.5 млн. лева по делото за Пловдивския панаир, само че страната не си върна акциите
Успех ли е решението на Софийския градски съд за страната, откакто през предходната седмица магистратите отхвърлиха желае на икономическото министерство против община Варна за правата върху акциите от Пловдивския панаир?
Според парламентарната група на ПП-ДБ е триумф,
тъй като за първи път след повече от 12 години битка е била реализирана задачата за възобновяване на собствеността и прекъсване на скритата приватизация на Пловдивския панаир, само че в действителност
съдът разгласи за незначително единствено прехвърлянето на акциите от община Варна
в изложбения център към “Пълдин туринвест ”. Но не върна въпросните акции на страната, което бе главната цел на заведеното дело.
За сметка на това от предходния министър на стопанската система към този момент са изхарчени над 1,5 млн. лева
от бюджета единствено за първата правосъдна инстанция. А общо за въпросното дело на 13 юли 2023 година държавното управление “Денков ” отпусна 2 698 670 лева и единствено ден по-късно – на 14 юли, е подписан контракт с частно адвокатско сдружение, към което отиват въпросните милиони.
Парите са дадени за хонорар от 229 539 лева и заплащане на държавни такси.
В контракта с адвокатското сдружение е уречен и спомагателен хонорар при триумф на първа инстанция. Само че това не е обвързано с придобиването на акциите от страна на страната и с влизането в действие на правосъдния акт.
Но пък има уговорка страната да заплати на адвокатското сдружение
спомагателен хонорар в размер на 153 000 лева, макар че делото не е извоювано.

Вероятно тогава е риторичен въпросът дали става дума за триумф, или за изхарчени пари от бюджета, без страната да си е върнала акциите от панаира.
Прави усещане и друго – предходното управление на икономическото министерство
е работило единствено с въпросната адвокатска адвокатска фирма, с която са договорили по разнообразни каузи голяма сума за възнаграждения – над 1,7 млн. лева За да бъдат заведени исковете, от бюджета
са изразходвани и над 5,6 млн. лева за държавни такси
Веднага след излизането на решението на Софийски градски съд за Пловдивския панаир през предходната седмица от Министерството на стопанската система и промишлеността обявиха, че ще продължат да пазят публичния интерес и собствеността на страната.
Поради това ще упорстват още веднъж акциите на община Варна
в панаира да бъдат върнати на страната, с цел да може тя да поддържа развиването на изложбения център.
Очевидно, с цел да стане допустимо това, ще се наложи да се апелира решението на съда.
Има и вид, който може да спести правосъдните разногласия – общинските съветници във Варна да решат да върнат акциите от панаира на страната. Преди дни варненският кмет Благомир Коцев съобщи, че общината няма да апелира решението на съда. Той посочи, че решението за прехвърлянето на акциите в “Пълдин туринвест ” и последвалата анулация на това от съда е коствало на варненци 750 000 лв..
“Ако апелираме и изгубим още веднъж, което е прекомерно евентуално,
ще загубим още повече ”, уточни Коцев. Но кметът  не разяснява дали ще внесе решение в общинския съвет акциите да бъдат върнати на страната.

Прави усещане и събитието, че предходният стопански министър прикани да бъде обжалвано горепосоченото решение, само че
не прикани кмета, който също е от ПП-ДБ, да предприеме дейности по връщането на акциите
Така ще се спестят нови разноски за милиони левове за адвокатски възнаграждения и държавни такси. Защото след решението на съда варненци ще би трябвало да платят през бюджета на общината 750 000 лева,
а също така всички данъкоплатци ще би трябвало да платим и сметката от близо над 1,5 млн. лева, насъбрана дотук.
Предвид събитието, че Гергов към този момент разгласи, че ще апелира решението, с което акциите се върнаха в община Варна, сагата сигурно ще продължи. А сметката ще се усили.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР