Погрешна е представата, че при Ковид-19 заразата се предава основно

...
Погрешна е представата, че при Ковид-19 заразата се предава основно
Коментари Харесай

Изследователи посочиха как най-добре да се предпазим от вируса

 Погрешна е визията, че при Ковид-19 болестта се предава главно посредством капчици. Това е един от главните заключения на международна изследователска група, занимаваща се с аерозолите, написа " Дойче веле ".  Капчиците, както и аерозолите, са частици от слюнката и отделяната при дишане течност. Те са по-големи от 100 микрометъра (0,1 мм) и се популяризират от заразени хора при кашляне, кихане и – в по-малка степен – при говорене. Ако не съумеят да засегнат някого, те падат на земята най-вече на разстояние 1-2 метра от източника. Докато аерозолите са по-малки от 100 микрометъра и могат да се задържат във въздуха от 10 секунди до няколко часа, както и да изминават по-голямо разстояние от капките. 

Затворените цялостни пространства, рядкото проветряване, непосредствената непосредственост, както и говорът, пеенето, викането или тежкото дишане улесняват разпространението на вируса. Четири от всеки пет регистрирани инфекции на Ковид-19 са се случили точно при такива условия или условия, гласи друго от заключенията на интернационалната изследователска група, представени от немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

Най-висока степен на инфекциозност се доближава малко преди първата поява на признаците на инфекцията - един или два дни преди този момент. А това е още една причина за учените да свързват предаването на болестта точно с аерозолите. По-голямата отдалеченост кардинално понижава риска от преместване на болестта, само че не я изключва изцяло. Концентрацията на аерозоли е най-голяма към човек, който приказва високо или пее и не носи предпазна маска.

Вирусите не виреят при високи температури, доста по-добре се усещат на студено и изсъхнало. Високите температури обаче намаляват влажността на въздуха, а ниската мокрота основава условия вирусите да се задържат по-продължително време. Затова съветът на учените е температурата в обещано помещение да не се трансформира прекомерно постоянно и прекалено много.  Много значимо е да проветряваме пространствата, защото при проветряване обремененият с вируси въздух от вътрешната страна се разрежда със свободен от вируси въздух извън. В жилищните пространства за към 30 минути проветряване се реализира промяна на 95 % от въздуха в помещението с нов извън. В публичните здания това може да отнеме до два  часа.

Маските оказват помощ и в затворени пространства. Разбира се, това зависи също и от какъв материал са направени маските и каква отбрана оферират те. Но в идеалния случай маските лимитират разпространяването на аерозолите. Ако маската е направена от два пласта плат или различен материал, отбраната срещу аерозоли може да се увеличи до 90 % или повече. А дали  можем да се заразим при разминаване с вирусоносител? За предаване на инфекцията се изисква несъмнено време - най-често минават няколко минути. Според учените, няма свидетелства за пренасяне на вируса при разминаване с различен човек. Препоръката тук е маски да се носят освен при дълъг престой в затворено помещение, само че също и навън в пространства с повече хора.

Заради растежа на инфекциите Германия реши да затегне ограниченията за преустановяване на втори локдаун. При надвишаването на избрани индикатори за броя на новозаразените в даден регион (над 35 случая на 100 000 поданици за една седмица) ще се лимитира броят на участниците в частни тържества – както на закрито (до 25 души), по този начин и навън (до 50). Всеки идващ растеж на инфекциите ще води след себе си и нови ограничавания – надлежно до 10 и 25 участници.  

Тази идея разрешава на управляващите " да работят районно, характерно и целеустремено “, съобщи след приемането ѝ германската канцлерка Ангела Меркел. Тя не скри, че е загрижена от растежа на новозаразените в страната, само че акцентира, че " не трябва да има втори народен локдаун “. Меркел увери, че с верните ограничения и в случай че всички съблюдават правилата е допустимо да се противопоставим сполучливо на пандемията. Въвеждат се санкции от 50 евро за неправилна информация, която клиентите са длъжни да попълнят при посещаване на ресторант или друго заведение. В Бавария пък са подготвени да отговорят на по-нататъшен растеж на броя на инфекциите с ограничаване на продажбата на алкохол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР