Погребението на папа Бенедикт XVI, който се оттегли през 2013

...
Погребението на папа Бенедикт XVI, който се оттегли през 2013
Коментари Харесай

Погребението на Бенедикт XVI: за първи път папа погребва своя предшественик - Свят

Погребението на папа Бенедикт XVI, който се отдръпна през 2013 година, е неповторима гала за Католическата черква, проведена от Ватикана. За пръв път в историята на Църквата прощалната гала на един папа е управлявана от различен - настоящ папа.

Обикновено в последния път умрелият се съпровожда от камердинера, който сега на гибелта на понтифа става настоящ глава на църквата до избирането на нов папа, отбелязва Би Би Си.

Бенедикт XVI беше съпроводен от папа Франциск.

Службата в базиликата " Свети Петър " във Ватикана на процедура е същата като при погребението на папа, който не е напускал престола до гибелта си. В молитвите и песнопенията, които бележат статута на Бенедикт XVI като " папа неподвижен ", обаче има редица промени.

Прието е да се унищожи " рибарският пръстен " на понтифика - златен пръстен, изобразяващ деятел Петър, който хвърля рибарска мрежа от лодка в морето. Такъв пръстен се създава персонално за всеки новоизбран папа и има за цел да му припомня, че е правоприемник на задачата на деятел Петър, ловджия на човешки души. Когато папата почине или абдикира, камердинерът унищожава пръстена му в наличието на останалите кардинали.

В случая с Бенедикт XVI няма да има такава гала, защото пръстенът му беше " анулиран " още през 2013 година по време на абдикацията му.

За първи път от съвсем 10 година единствено един човек - актуалният глава на Католическата черква Франциск - ще има право да носи бели одежди във Ватикана.

 Действащият папа Франциск и отдръпналият се негов предходник Бенедикт XVI. Снимка: Getty images

На 2 януари ковчегът с тялото на Бенедикт XVI беше изложен в катедралата " Свети Петър ", с цел да се сбогуват всички с него. Повече от 40 000 души пристигнаха до ковчега на понтифика през първите пет часа, заяви ватиканската полиция.

Тялото на папа Бенедикт XVI е в кипарисов ковчег, в който се намират и някои предмети, напомнящи за времето, когато е бил на трона - лист със лист на най-значимите събития по време на папството му, както и монети, издадени по времето, когато е бил глава на Католическата черква.

На погребалната гала участваха делегации от Италия и Германия, родинини на починалия понтифик. Освен това участваха кралят и кралицата на Белгия, само че не като публични посетители - те пожелаха да се сбогуват с Бенедикт XVI в персонално качество.

Бенедикт XVI ще бъде заровен в криптата под базиликата " Свети Петър ". Преди това там беше положено тялото на неговия предходник папа Йоан Павел II, който умря през 2005 година По-късно, през 2011 година, ковчегът с тялото на Йоан Павел II е изместен на последното му място в параклиса " Свети Себастиан ".

Бенедикт XVI, който умря на 31 декември на 95-годишна възраст, беше определен за папа през 2005 година На 78-годишна възраст той става един от най-възрастните кардинали в историята, възкачили се на Светия трон. Известно е, че когато предходният папа Йоан Павел II умира през 2005 година, кардинал Йозеф Ратцингер (истинското име на Бенедикт XVI, преди да бъде определен за папа) към този момент мисли да се отдръпна от църковните каузи.

Бенедикт XVI е първият понтифик от Германия от пет века насам.

Критиците и недоброжелателите нееднократно са напомняли на понтифика за детството му в нацистка Германия и за обстоятелството, че през 1941 година се е включил към Хитлерюгенд и даже е служил в зенитно-ракетен батальон. Йозеф Ратцингер приема католическата религия след войната.

 Огромно голям брой от хора се събра пред базиликата " Свети Петър ", с цел да се елементарни с папата неподвижен. Снимка: Getty images

През февруари 2013 година 86-годишният Бенедикт XVI разгласи, че напуща престола по здравословни аргументи.

" След като неведнъж изпитвах съвестта си пред Бога, стигнах до убеждението, че силите ми, заради напредналата ми възраст, към този момент не са задоволителни за вярното осъществяване на служението на Свети Петър ", сподели Бенедикт XVI.

Това е първата доброволна абдикация от съвсем шест века насам: Григорий XII прави същото през 1415 година

След абдикацията си Бенедикт XVI получава почетната купа " папа неподвижен " и се настанява в някогашния манастир на Църквата майка във Ватикана. Публичните му изяви са извънредно малко по-късно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР