Погребален храм на царицата Нараат от епохата на Древното царство,

...
Погребален храм на царицата Нараат от епохата на Древното царство,
Коментари Харесай

Откриха погребален храм на 4500 г. край Кайро

Погребален храм на царицата Нараат от епохата на Древното царство, чиято възраст е на към 4 500 години, беше открит от археолози в Сакара покрай Кайро, предадоха ТАСС и Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Находката е била направена под управлението на известния египтолог Захи Хауас. Част от храма на брачната половинка на цар Тети, първият от фараоните от Шестата династия на Древното царство, управлявал сред 2347 и 2337 прочие Хр, беше открита преди няколко години.

Но едвам в този момент той беше разчистен от пясъка и бяха разкрити многочислени подземни пространства. По думите на Захи Хауас, бил е открит проектът на храма, а също по този начин и три склада за предпазване на блага и принадлежности.

" Изкопахме 52 кладенци с дълбочина от 10 до 12 метра, в които открихме 50 дървени саркофага. Това е първият случай, при който в региона на Сакара се разкриват погребения от този интервал ", означи Хауас.

Новите находки пренаписват историята от този район, изключително за ръководството на 18-ата и 19-ата фараонски династии. Тогава стартират да се появяват погребения наоколо до пирамидите на фараоните от Древното царство ".

Намерените саркофази имат антропоморфна форма, на тях са нанесени подиуми и изображения на богове, които са били почитани през този интервал. Изрисувани са и фрагменти от Книгата на мъртвите, които оказват помощ на мъртвите да преминат към задгробния живот.

Археолозите са се натъкнали на голям брой артефакти и скулптури на божества. Открит е бил и папирус с дължина 4 метра и ширина 1, на който е записана Седемнадесета глава от Книгата на мъртвите. В нея проличава името на владетеля Бу-Хаа-Аф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР