„Погребах сестра си 54 дни след като беше убита“: Масови гробове в столицата на Западен Дарфур преследват останалите жители

...
Координатите на потенциални места за масови гробове в покрайнините на
Коментари Харесай

Координатите на потенциални места за масови гробове в покрайнините на Ал Генейна, споделени от C4ADS, Вашингтон основана на нестопанска цел за глобална сигурност, са проверени от Sky News чрез разкази на различни очевидци.

Сателитно изображение от май показва правилен планински терен точно на север от главната артерия, свързваща Ал Генейна с източен Чад.

p>Изображение: Това сателитно изображение, направено на 18 май, подчертава трите местоположения на предполагаеми масови гробове

На 6 юли същите три области вече са видимо пълни с вода поради сезонни валежи.

Изображение: Друго сателитно изображение заснет седем седмици по-късно показва същите три места, пълни с вода

Очевидец независимо откри това място за Sky News, използвайки забележителности на картата и казва, че е наблюдавал как разлагащи се тела са били изхвърлени във водно тяло в края на юни.< /p>

„Беше началото на дъждовния сезон и те бяха изключили мрежата, така че трябваше да отидем до покрайнините на града, за да се опитаме да проведем разговори“, каза той.

Судан: Тела на 87 души, включително жени и деца, намерени в масов гроб в Западен Дарфур, казва ООН

Височината на гласа му се покачи с неотложност, когато той описа сцената.

„След полицейския участък и над планината – на около 250 метра от кланица за добитък – видях група уплашени жители да хвърлят девет тела в голямо езеро.“

„Изгубих 14 братя и сестри“

Един доброволец независимо потвърди местоположението на това гробно място и казва, че е присъствал, когато 50 тела са били захвърлени там.

На следващия ден , той участва в транспортирането на други 45 тела.

„Нашата група не беше доволна от отношението към мъртвите, така че се отказахме от погребението. Помогнахме с транспортирането на труповете, но не се присъединихме към изхвърлянето“, казва той.

Той идентифицира жертвите като от африканските племена Massalit и Burgo и казва, че доброволците не са могли да заснемат или дори да се обадят около сайта.

„Един човек, когото познаваме, беше заподозрян в изтичане на информация и беше бит, докато кракът му не се счупи.“

Самият от племето Бурго собственото му семейство е пострадало от изключително етническо насилие, което опустоши Ал Генейна.

Той казва, че 14 от неговите братя и сестри са били убити в Ал Генейна от началото на войната през април - много от тях са останали непогребани седмици след смъртта си.< /p>

Една от сестрите му, тийнейджърка, беше простреляна в главата и убита в дома им – ужасяващ инцидент, потвърден от хуманитарен работник също в града по това време.

„Аз погреба сестра ми 54 дни след като беше убита. Майка ми беше ранена по същото време и дълго време не можеше да напусне къщата. Тя все още не е получила никаква медицинска помощ“, каза доброволецът, който се пази анонимен за неговата безопасност.

Той и семейството му са едни от останалите неарабски жители в Ал Генейна.

Неговият възрастен баща и ранената му майка затрудняват напускането и средствата за преместване са ниски, след като спестяванията им бяха ограбени от дома им сред хаоса.

Малкият доход, който получава от транспортирането на тела, му помогна да улесни погребението на членовете на семейството му.

Судан: Бежанци избягват „ежедневна смърт“

„Опити за убийство“ на доброволци, опитващи се да помогнат

Хуманитарни работник, който има дълга история на застъпническа работа в ал Генейна вярва, че градът е бил етнически прочистен.

„Милициите на джанджавид практикуваха принудително разселване чрез изгаряне на домове и приюти за разселените по брутален и расистки начин – убивайки цивилни – което се счита за престъпление на геноцид ”, каза той.

Той добави, че кампанията за подреждане на опразнените улици на града се ръководи от арабски племена и е опит да се изчисти имиджа на Силите за бърза подкрепа и техните обединени милиции, които са били заловени запълване на масови гробове.

„Силите за бърза подкрепа, заедно с арабските милиции, участваха, като предоставиха механизми за копаене като булдозери и камиони - в допълнение към обозначаването на места за погребение. Понякога дори участваха с доброволци“, казва източникът.

Прочетете още:

Съобщава се за друг масов гроб в северните покрайнини на града , по протежение на пътя Tendelti - граничен град, който беше изравнен със земята през май.

И дори в този момент на относително спокойствие в Ал Генейна, тези, на които им е казано да погребат доказателствата за насилие, сами се сблъскват с насилие.< /p>

„Тези дни в Ал Генейна имаше опити за убийство на някои от доброволците, участвали в подготовката и погребването на телата в масовите гробове“, казва той.

„ последният от които е опитът за убийство на мениджъра на Суданския червен полумесец в Западен Дарфур, който беше прострелян с живи куршуми и сега е под медицински грижи в Чад."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР