Поглеждайки назад към войните на 20-и век, все още се

...
Поглеждайки назад към войните на 20-и век, все още се
Коментари Харесай

3 неосъществени войни, които са щели да променят историята

Поглеждайки обратно към войните на 20-и век, към момента се усещат ужаса и загубите, които е претърпял света. Но колкото и кошмарни да са били, можело е да бъде доста по-страшно… или доста по-добре – зависи от гледната точка. Имало е моменти в историята, когато нещата са можели да се развият радикално друго и това едвам не се е случило.

Военен проект Червено – Американската инвазия на Канада

Англо-американските връзки може да наподобяват страхотни през днешния ден, с помощта на Дж.К. Роулинг, Монти Пайтън и „ Шон от мъртвите “, само че е реалност, че Съединени американски щати и Англия дълго време се пробват да се избият, преди да намерят общи ползи. Военен проект Червено е проектът на американците при положение, че нещата тръгнат към зле с цялото британско кралство: Британия, Индия, Канада и където още са кацнали англичаните.

До 1902г американците към този момент са водели две войни с Англия и са се разминали с трета през 1896г. Когато англичаните подписват съюз с японците, американското държавно управление реагира остро. Нещата се успокояват след Първата международна война, само че военният министър и министърът на военноморските сили все пак утвърждават боен проект Червено през 1930г. Никой не счита, че този проект в миналото ще бъде прибавен, само че през 1937г се появяват клюки, че крал Едуард VIII поддържа нацистите.

Какво стопира войната?

Малък миг от историята, наименуван рецесията с абдикацията на краля. На 11 декември 1936г Едуард VIII шокира целия свят, когато се отдръпва като глава на Британската империя, с цел да се ожени за два пъти развежданата Уолис Симпсън. Коя е тя? Жена, която самият Хитлер считал, че може да е добра кралица.

Макар кралят по начало да не е изключително влиятелен в страната, без проблем е можел да издава съюзнически секрети на немските си приятелчета. Което, апропо, историците подозират, че той и Уолис са почнали да вършат след началото на войната, когато Англия застава твърдо против нацистите.

Какво е можело да се случи?

Американското държавно управление вижда Канада като най-хубавото място за англичаните да нанесат удар надълбоко в американския континент, по тази причина боен проект Червено диктува Съединени американски щати да правят огромна инвазия на Канада през Върмонт, Северна Дакота и Средния запад. Планът даже разказва елементи като най-подходящи направления през Ванкувър.

С Големите езера, превърнати във военни зони и крайбрежията на Канада блокирани от американския флот, боен проект Червено евентуално е щял да принуди страната да се съобщи. В най-лошия случай за американците, щели са да получат Квебек. В най-хубавия случай – всичко, дружно с всички острови в Тихия океан, Атлантическия океан и Карибите, считани за опасност.

Защитна скица номер 1 – Канадската инвазия на Съединени американски щати

Оказва се, че от самото начало, до момента в който американската войска е възнамерявала да нахлуе в Канада, канадците скрито са кроели своя инвазия. Защитна скица номер 1 е дело на канадския шеф на военни интервенции Джеймс Браун, който евентуално е нямало да я измисли, в случай че Ню Йорк Таймс не разгласяват на корицата си боен проект Червено на 1 май 1935г.

Какво е предотвратило войната?

Разумът. Макар да е считан за „ обезверен проект, който може и да проработи “, защитна скица номер 1 е прекъсната от началника на генералния щаб на армията Андю Макнътън с основанието, че Канада си има по-важни неща от това да се занимава със Съединени американски щати. Схемата и създателя й стават за смях, което не е изненадващо, имайки поради, че проектът е представлявал нещо като стълкновение с лък и стрели против картечници.

Ако Браун е бил надвил, тогава Сиатъл, Грейт Фолс и Минеаполис са щели да стоварят мощта на канадците със забележителна подла офанзива. След това Олбъни и Мейн са щели да бъдат нападнати в хода на контраатаката на янките.

След това Канада е щяла да се отбранява против Съединени американски щати, до момента в който чака английския флот да доплава и да довърши работата от океана. Така Съединени американски щати са щели да бъдат обсадени от всеки фронт.

 

Операция Немислимо

Когато Втората международна война върви към края си в Европа, излиза наяве че Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики ще са двете преобладаващи международни сили. Това не се нрави на много съюзнически водачи, тъй като за тях Сталин е също толкоз огромен изрод, колкото и Хитлер. Но какво биха могли да създадат?

Руснаците към този момент са понесли най-голямата загуба в историята си и са се издигнали от пепелта по-силни от всеки път. Те имат половин Европа, някои от най-хубавите генерали, живели в миналото, както и войска наброяваща към 10 милиона души – най-голямата войска в историята, а евентуално и най-опитната. Кой би желал да си има работа с тези хора, изключително след спечелването на войната, значително с помощта на тях.

Страхът на Чърчил от руска инвазия в Западна Европа води до основаването на интервенция Немислимо на 22 май 1945г. Макар Чърчил да упорства, че интервенцията постоянно е била чисто „ хипотетична “, би трябвало да се означи, че задачата на проекта е била американци и британци да се наложат над руснаците. Накратко казано, това е бил авариен проект при положение на руска инвазия, която британците са знаели, че в никакъв случай няма да се случи.

Операция Немислимо щяла да бъде оповестяването на Трета международна война още преди приключването на Втората. Освен това Чърчил по това време е изцяло наясно с сполучливите нуклеарни проби на Съединени американски щати. Той считал, че Съединени американски щати и Британската империя дружно ще смачкат Съюз на съветските социалистически републики, в случай че руснаците продължат с експанзията си в Европа.

Защо интервенцията не е осъществена?

Заради математиката.

На колкото и напитки да е бил, Чърчил бил задоволително изтрезнял, с цел да признае, че руските войски превъзхождат съюзническите двойно. И това даже след проектите на британците да въоръжат 100 000 пленени немски бойци, с които да нахлуят в Съветския съюз.

Успехът на интервенция Немислимо щял да зависи от американците, които не желали още веднъж да се въвличат във война, до момента в който към момента се бият в Тихия океан. Труман нямал никакъв интерес да води война с руснаците.

Ако има едно нещо, което би трябвало да научим от историята, това е, че Русия е пъклен сложна за завладяване. И тук даже не приказваме единствено за Москва. Сталин е бил квалифициран чак до планината Урал. В Русия през войната има зима, има реки и има повече тиня, в сравнение с пътища. Да не забравяме и армията, която убива множеството германци.

Единственият метод такава война да бъде извоювана, е бил американците да пуснат бомбите си над Съветския съюз. Но тъй като тогава Съединени американски щати имат единствено две от тях, а тъкмо толкоз са им нужни, с цел да завоюват войната с Япония, може да се каже, че изборът е щял да бъде или едната, или другата война.

Най-вероятно резултатът от цялата тази работа щеше да цялостен разгром за англичаните и маршируването на руснаците чак до Ламанша, до момента в който Труман укорява Чърчил с думите „ Нали ти споделих! “.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР