Погледнато от Париж, Лондон и Вашингтон, събитията, които се развиват

...
Погледнато от Париж, Лондон и Вашингтон, събитията, които се развиват
Коментари Харесай

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Погледнато от Париж, Лондон и Вашингтон, събитията, които се развиват в Украйна, може да наподобяват като нова Студена война, която се оформя в Европа. От балтийските страни наподобява доста по-зле, написа " Асошиейтед прес ".

За естонците, латвийците и литовците - изключително тези, които са задоволително възрастни, с цел да са живели под руски надзор - експанзията на Русия към Украйна провокира терзания, че те могат да бъдат идната цел. Ескалиращото напрежение, предшестващо офанзивата в четвъртък, върна спомените за всеобщи депортации и подтисничество.

" Моите баба и дядо бяха изпратени в Сибир. Баща ми бе преследван от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Сега пребивавам в свободна демократична страна, само че наподобява, че нищо не може да се приема за даденост ", сподели Яуниус Казлаускас, 50-годишен преподавател във Вилнюс, столицата на Литва.

Атаката на Русия против Украйна провокира шокови талази в балтийските страни. Президентът на Литва разгласи изключително състояние, а Латвия спря лицензите за лъчение на няколко съветски малките екрани, упрекнати в разпространяване на дезинформация и агитация.

И трите балтийски страни бяха окупирани и анексирани от Йосиф Сталин по време на Втората международна война, преди да получат самостоятелност още веднъж с разпадането на Съветския съюз през 1991 година Те се причислиха към НАТО през 2004 година, поставяйки се под военната отбрана на Съединени американски щати и техните западни съдружници. Украйна не е част от НАТО.

Заедно с Полша, която също е член на НАТО, дребните балтийски страни бяха измежду най-силните покровители за мощни наказания против Москва и подкрепления на НАТО на източния фланг на алианса.

Лидерите на балтийските държавни управления през последните седмици се насочиха към европейските столици, предупреждавайки, че Западът би трябвало да накара съветския президент Владимир Путин да си заплати за експанзията над Украйна, в противоположен случай танковете му ще продължат да се движат към други елементи на някогашната руска империя.

" Битката за Украйна е борба за Европа. Ако Путин не бъде спрян там, той ще отиде още по-далеч ", предизвести литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис предходната седмица на взаимна конференция с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

Два дни преди офанзивата президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че някои американски сили, ситуирани в Европа, в това число пехотинци, изтребители F-35 и хеликоптери Apache, ще бъдат преместени в трите балтийски страни, описвайки стъпката като чисто отбранителна.

Новината бе посрещната с възторг в балтийските столици. Докато договорът за НАТО задължава всички съдружници да пазят всеки член, който е подложен на офанзива, балтийските страни споделят, че е неотложно НАТО да покаже решителност освен на думи, само че и с дейности на място.

" Русия постоянно мери военната мощност, само че и волята на страните да се бият ", сподели Янис Гарисонс, държавен секретар в Министерството на защитата на Латвия. " След като видят уязвимост, те ще се възползват от тази уязвимост. "
 НАТО сложи в бойна подготвеност Силите си за бързо реагиране
НАТО сложи в бойна подготвеност Силите си за бързо реагиране

Това става за първи път в историята на Алианса

Въпреки че Путин не е изразил обществено упоритост да възобнови съветския надзор над балтийските страни, доста естонци, латвийци и литовци се тормозят, че той желае да си възвърне въздействието във всички някогашни републики на Съветския съюз, чийто разпад Путин към този момент разказа като покруса за Русия.

В речта си по-рано тази седмица, поставяща началото на съветската инвазия, Путин сподели, че Украйна " не е просто прилежаща страна за нас. Тя е неизменима част от нашата лична история, просвета и духовно пространство. "

Културно и езиково разнообразни, балтийските страни нямат даже сходна връзка с съветската история и еднаквост. Въпреки това, те бяха ръководени от Москва през по-голямата част от последните 200 години, първо от Руската империя, а по-късно съвсем 50 години след Втората международна война от Съветския съюз. И трите страни имат етнически съветски малцинства; в Латвия и Естония те съставляват към една четвърт от популацията.

Въпреки че доста от тях са добре интегрирани, напрежение избухна през 2007 година, когато стотици етнически руснаци се разпалиха против проектите на държавното управление за пренасяне на руски боен мемориал в Талин, столицата на Естония. Естония заподозря Русия в разпалване на вълненията и образуване на хакерски атаки, които сковаха държавните компютърни мрежи.

" Когато чуем по какъв начин Путин унижава Украйна, наричайки я изкуствена страна без история, това ни припомня за същите неща, които те повтарят за всички някогашни руски републики от доста години ", сподели Нериюс Малюкявичус, политически анализатор във Вилнюския университет. Руската " държавна пропагандна машина в този момент работи с невиждани равнища на активност и посланието не е единствено за Украйна ", добави той.

Литва граничи както с Калининград, съветски район, където е основан съветския флот в Балтийско море, по този начин и с Беларус, някогашната руска република, където десетки хиляди съветски бойци бяха ситуирани за взаимни учения, тъкмо преди съветската инвазия. Беларус неотдавна разгласи, че ученията ще продължат поради напрежението в Източна Украйна.

" Изглежда, че няма да си тръгнат ", сподели литовският министър на защитата Арвидас Анусаускас, преди Русия да стартира офанзивата си против Украйна. " Но би трябвало да разберем, че броят не е всичко. От нашата страна на границата има механически доста напреднали войски. Тяхната съществена задача е въздържане и отбрана, в случай че е належащо.

Балтийските страни показаха мощна поддръжка за Украйна. Балтийските водачи неотдавна пътуваха до Киев, с цел да покажат своята взаимност и изпратиха както оръжия, по този начин и филантропична помощ в Украйна.

Естония, която чества деня на независимостта си в четвъртък, заема мощна позиция в спора, само че не тъй като се опасява за своята сигурност, сподели някогашният президент Керсти Кальюлайд, първата жена, която заема този пост.

" Правим го, тъй като това е наше морално обвързване ", сподели тя. " Ние изцяло имаме вяра, че... всяка нация би трябвало да има правото да взема решение своето бъдеще ".

Докато Балтийските страни са директни съседи на Русия, тя сподели, че други европейски страни би трябвало да бъдат също толкоз обезпокоени от рецесията в Украйна.

" Честно казано, не мисля, че това визира повече единствено Балтийските страни ", сподели тя. " Ако погледнете от Киев, дистанцията до Берлин е същото като Талин ".
 Инвазията на Русия в Украйна ще промени образа на Европа вечно
Инвазията на Русия в Украйна ще промени образа на Европа вечно

Истеричните изявления на Путин напуснаха рационалното, както се случва на изолирани диктатори и плаши с нуклеарна война
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР