Погледите на цяла Америка са насочени към съда във Феърфакс,

...
Погледите на цяла Америка са насочени към съда във Феърфакс,
Коментари Харесай

ШОК: Джони Деп насилил Амбър Хърд с… бутилка

Погледите на цяла Америка са ориентирани към съда във Феърфакс, щата Вирджиния, където тече делото за клюка на артиста Джони Деп против някогашната му брачна половинка Амбър Хърд, която твърди, че била изнасилена с… бутилка.

Деп съди Хърд за 50 милиона $ обезщетение поради есе, оповестено във в. „ Вашингтон пост” през 2018 година В него актрисата написа, че се е трансформирала в „ обществена фигура, представляваща жертвите на домашното насилие”, откакто години наред е търпяла физически, полов и душевен тормоз.

Никъде в текста не се посочва името на Джони Деп, само че артистът и юридическият му екип настояват, че публикацията се отнася точно до него и че поради това кариерата му е разрушена.

Делото навлиза в петата си седмица, като се чака съдията да се произнесе на 27 май. И двете страни към този момент се изправиха пред седемте правосъдни заседатели и показаха своята версия за бурната им петгодишна връзка.

Заседанията се излъчват онлайн и се гледат от милиони фенове по целия свят. Медийното внимание също е голямо.

Това е следващият епизод от правосъдните борби сред Деп и Хърд, които се точат към този момент шеста година след развода им. На пръв взор наподобява, че това е просто следващото холивудско дело сред проблематични звезди - нищо ново. Различното тук е, че това дело от дълго време е предопределено - и то не от съда, а от почитателите на двамата артисти.

Предисторията - бурна връзка и още по-бурен бракоразвод

Актьорите Джони Деп и Амбър Хърд се срещат на снимачната площадка през 2009 година, а две години по-късно стартират връзка. Женят се през 2015 година, само че малко повече от година по-късно Хърд подава молба за бракоразвод и си издейства краткотрайна ограничаваща заповед против Деп. Тя го упреква в нескончаем физически и душевен тормоз по време на връзката им. Изненадващо обаче, единствено ден преди делото за издействане на цялостна ограничаваща заповед, Хърд отдръпва обвиняванията си, а двамата излизат с общо мнение:

" Връзката ни беше извънредно буйна, от време на време непостоянна, само че постоянно обвързана от обич. Никой от нас не е казвал неистини по адрес на другия, с цел да извлече финансова изгода ", се споделя в мнението.

Двамата подписват съглашение и Деп изплаща на Хърд 7 млн. $. Тя ги подарява на две цивилен организации в Съединени американски щати. Делото по развода дефинитивно завършва през 2017 година

Това обаче надалеч не е краят. През 2018 година английският таблоид " Сън " разгласява публикация, в която Джони Деп е наименуван " бияч на съпруги " и е разказана поредност от 14 хипотетични случая на принуждение, в които Хърд твърди, че Деп я е " душил, мушкал, ритал и удрял ". Деп изцяло отхвърля обвиняванията и завежда дело за клюка против издателя на вестника и създателя на публикацията - основния редактор на " Сън " Дан Уутън.

Съдията в Лондон обаче отсъжда, че за 12 от 14-те случая има съществуване на доказателства и че написаното в публикацията е " правилно всъщност ". Така Деп губи делото за клюка, посочено за едно от най-скандалните в 21 век, а около него – и основната си роля си в поредицата " Фантастични животни " по книгите на Дж. К. Роулинг.

Няколко месеца по-късно излиза и есето на Амбър Хърд във " Вашингтон пост ", в която актрисата написа, че е била жертва на полово принуждение още от колежанските си години, а когато решила да го разгласи обществено, е изпитала " цялостната мощ на културния яд към дамите, които проговарят ". По думите ѝ, е имала опция " да следи по какъв начин институциите пазят мъжете насилници ".

Делото във Вирджиния – сапунена опера или борба за правдивост?

През 2019 година Деп завежда иск против Хърд за въпросното есе – обвинявайки я в клюки. Тя завежда контраиск за 100 млн. $, с изказванието, че той е почнал рекламна акция на неин тил.

Началото на процеса бе обещано на 11 април т.г. във Феърфакс - градът, от който е оповестен текстът в уеб страницата на " Вашингтон пост " и съгласно локалния закон - мястото, на което би трябвало да се организира делото.

По време на предварителните пледоарии, юристите на двете страни си размениха остри реплики. Защитникът на Хърд, Бенджамин Ротърборн, акцентира пред правосъдните заседатели, че процесът ще се трансформира в " кална сапунена опера " и че всички ще видят " кой е същинският Джони Деп ". От своя страна, една от адвокатките на Деп съобщи, че Амбър Хърд лъже за всички обвинявания и че ще " изиграе ролята на живота си " в правосъдната зала.

Първи на свидетелската пейка застана Деп. По думите му Хърд е отправила " притеснителни и отвратителни изказвания " по негов адрес, които по никакъв метод не дават отговор на истината.

" За мен беше шокиращо. Нямаше потребност да се стига дотук в случай, че нищо от това не се е случвало в тази връзка. Да, имаше разногласия, само че в никакъв случай не съм стигал до такава степен да ударя госпожица Хърд, нито пък съм удрял която и да е жена през живота си ".

Деп изрично отхвърли обвиняванията в полов тормоз и освен - съобщи, че тя е принудител, постоянно го удряла, замеряла с предмети и го обиждала. По думите му свадите посред им постоянно прераствали във физическо принуждение. Актьорът не отхвърля зависимостите си, с които се бори от години, само че разяснява, че самата Хърд също постоянно използва с дрога и алкохол.

Друго от главните изказвания на отбраната е, че публикацията на Хърд е повода Джони Деп да изгуби най-емблематичната си роля – на капитан Джак Спароу от поредицата " Карибски пирати ". По думите на Деп продуцентите на поредицата - " Дисни ", са взели решение да прекратят присъединяване му във кино лентата два дни след обявата на есето.

" Научих за това от списание, в което беше представен Шон Бейли (управителят на " Дисни " – бел. ред.) За мен това беше доста необичайно, в случай, че съм водил доста диалози с хората от " Дисни ", даже са ми предложили да стана сценарист на " Карибски пирати ". Идеята е, че го прочетох в публикация, а не го чух от самия човек”.

Твърденията на Амбър Хърд са, че първоначално връзката им е била прелестна, само че по-късно Джони почнал да " изчезва все по-често " и се прибирал „ напълно друг човек”. Разказа, че за пръв път той я блъснал, откакто тя се засмяла на една от татуировките му.

" Засмях се и той ме шамароса. Помислих, че се майтапи и още веднъж се засмях, след което той ме удари още два пъти. Никога няма да не помни този миг – той промени живота ми вечно ".

По думите ѝ Джони Деп доста я ревнувал от други артисти и я упреквал в изневери. Опитвал се да управлява живота и кариерата ѝ.

От доказателствата, показани от двете страни - аудиозаписи, фотоси и чатове, излиза наяве, че връзката на двамата артисти е била доста токсична и двамата са имали гневни прояви един към различен.

Защитата на Хърд показа чатове, в които Джони Деп я назовава с обидни думи и написа по какъв начин желае да я " удави или изгори ".

Защитата на Деп пък пусна запис, в който се чува по какъв начин Амбър Хърд му крещи: " Кажи на света, Джони! Кажи им - аз Джони Деп, мъж, също съм жертва на домашно принуждение! Кой ще ти повярва? ". И двамата артисти споделят, че не са горди от постъпките си, само че са били под въздействие на страстите.

Двамата показват две безусловно разнообразни версии за случай, случил се в Австралия през 2015 година, при който Деп губи част от пръста си. По неговите думи, след скандал сред двамата Амбър Хърд го замерила с две стъклени бутилки, като втората се разрушила в ръката му и отрязала върха на пръста му.

Тя твърди, че по време на разногласието е хванала бутилка с алкохол, само че я хвърлила на земята, в резултат на което Джони Деп се ядосал и почнал да я замеря с бутилки, без да улучи. След това Хърд разказва смущаваща сцена на полово принуждение от негова страна, като твърди, че за задачата употребявал една от бутилките.

По думите на Хърд Деп порязал пръста си в миг, в който тя не е била в помещението, само че след това ѝ оставил " кървави известия " по стените.

Актрисата съобщи, че неколкократно се е страхувала за живота си по време на връзката им. Попитан в съда по какъв начин обвиняванията на Хърд са се отразили на живота и кариерата му, Джони Деп сподели, че без значение от изхода на делото, " с него към този момент е свършено”

Десетки са очевидците, дали показания досега – чака се да свидетелстват още доста. В листата със очевидци на Хърд попадат артистът Джеймс Франко и милиардерът Илон Мъск - с последния актрисата имаше къса връзка след развода с Деп. Под въпрос е обаче дали Франко и Мъск ще дадат показания

Съдът на публичното мнение

Делото провокира истински възторг измежду почитатели, адвокати, публицисти и наблюдаващи. Макар същинският съд още да не се е произнесъл, обществото към този момент има присъда – и везните клонят на страната на Деп. Многохилядните му почитатели му оказват цялостна поддръжка и са уверени, че Амбър Хърд лъже – даже настояват, че сълзите и смутеното ѝ държание в правосъдната зала са " неприятна актьорска игра ".

Като във всяко сходно дело, на правосъдните заседатели е неразрешено да търсят, гледат или четат информация за делото, с цел да не повлияе на мнението им. Задачата на заседателите във Феърфакс обаче е изключително сложна, защото обществените мрежи са безусловно заляти от публикации, статуси, клипове и мемета.

Тагът #justiceforjohnnydepp се среща в милиони изявления. Феновете на Деп доминират във всяко едно отношение. Те оборват всяко едно изказване на Хърд или отбраната ѝ. Някои стигат и до крайности като обиди и смъртни закани.

Най-големият удар за почитателите на Деп е загубата на капитан Джак Спароу в " Пиратите ". Много от струпалите се пред съда фенове описват пред медиите, че са там, с цел да " защитят своя капитан ".

Стигна се и до куриоз - собственичка на плантация за алпаки докара двама пухкави представители на типа пред съда. Причината е един от въпросите на юриста на Амбър Хърд към Деп:

- Вярно ли е, господин Деп, че в случай че от " Дисни " дойдат при вас с 300 милиона $ и един милион алпаки, вие отново не бихте се върнали в „ Карибски пирати "?

- Вярно е.

Актьорът удостовери, че даже " Дисни " да премислят решението си, той няма да се завърне в паметната поредност.

Почитателите му упорстват за отмъщение – Амбър Хърд също да бъде отстранена от най-известната си роля в поредицата " Аквамен ", чийто втори епизод излиза това лято. Самата Хърд загатва в есето си в " Пост ", че точно тази роля ще бъде атакувана. И е по този начин - над 4 милиона души са подписали петиция за изключването й от кино лентата. Засега основателите на поредицата DC Comics нямат планове да махат Хърд от продукцията, само че започнаха друга фрапантна мярка - доста редуцираха наличието на героинята ѝ - до 10 минути.

Заради всичко това от ден на ден анализатори показват мнение, че презумпцията за непорочност до доказване на противното е непотребна, и че делото към този момент е решено - от ТикТок и Туитър, а не от съда.

Процесът е апетитен за едно от най-важните каузи за клюка след появяването на придвижването MeToo. Освен върлите почитатели на двамата артисти, доста адвокати също наблюдават от близко развоя на делото, което към този момент обърна визиите за делата за клюка и домашно принуждение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР