Поглед в миналото, пътуване в настоящето, в различни паралелни светове

...
Поглед в миналото, пътуване в настоящето, в различни паралелни светове
Коментари Харесай

Изоставените…” места, хора, чувства разказват истории през обектива

Поглед в предишното, пътешестване в сегашното, в разнообразни паралелни светове на светлина, форми, истории и оставени следи от хората разкрива „ Изоставените… ” – най-новата фотоизложба на феновете фотографи от Фотоклуб „ Севлиево ”. Общо 71 фотоси, носещи загатна за отминали времена и събития, за усеща и прекарвания, откриха място в експозицията, ситуирана в Бялата изложба на Народно читалище „ Развитие-1870 ”. Заснетото посредством обектива показа пред многочислената публика в деня на откриването на фотоизложбата неописуема с думи атмосфера, трогна и разчувства. Разбули обречени на забвение места и хора, към които в миналото е кипял живот, през днешния ден – станали жертва на разрухата.

Изключително въздействащо бе откриването на фотоизложбата „ Изоставените… ” с акапелното осъществяване на химна „ Хубава си моя, горо ” от Велизара Костова, Ивайла Тодорова и Веселина Петрова. Талантите от Школата по национално пеене, с учител Цветина Маринова, сервираха този прочувствен подарък от читалищното управление към феновете фотографи и посетители на събитието с пожеланието: „ От предишното да вземем не пепелта, а огъня и в миналото в тези места да изгрее светлината и слънцето! ”.

За многообразието от сюжети и размисли по тематиката посредством фотографията описа ръководителят на Фотоклуб „ Севлиево ” Антоанета Обретенова, споделяйки по какъв начин „...изоставяме места, хора, истории, усеща ”. И по какъв начин те не изчезват, откакто бъдат напуснати. Защото „ имат различен, успореден живот, описват истории…, а с цел да надникнеш в тях, се желае доза храброст ”. На фрагментите са запечатани „ остарялото учебно заведение, което е част от пейзажа там, където живеем, само че не посещаваме, а и избираме (може би) да не виждаме. Самотникът. Тежките усеща вътре в нас, които избираме да заобиколим и забравим… ”. И нищо от това, съгласно фотографите, не е изчезнало, „ …то е там и всеки ден припомня за себе си, на невидимо, надълбоко равнище. То е там с възприятието за горест, за загуба, само че и със своите скрити съкровища, които чакат да бъдат открити… ”. И ето такива усеща, чувства, размишления предизвикат фотографиите, запечатани от Антоанета Обретенова, Божидар Генков, Петя Пастухова, Дарина Петкова, Михаела Иванова, Ивелина Чиприянова, Петко Атанасов, Райко Митев, Анета Мирчева, Стойо Цонев, Ирина Савова, Екатерина Спасова и Диди Баев.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР