/Погед.инфо/ Интересен парадокс: основният враг на щатския долар е самото

...
/Погед.инфо/ Интересен парадокс: основният враг на щатския долар е самото
Коментари Харесай

Способен ли е БРИКС да създаде алтернатива на системата, базирана на долара?

/Погед.инфо/ Интересен абсурд: главният зложелател на щатския $ е самото американско държавно управление. Нищо не подкопава повече доверието в $ от едностранните ограничения, които Съединените щати и техните съдружници подхващат против редица страни, които считат за враждебни. Правата на „ страните измамници “, в случай че използваме арогантния западен език, се нарушават в голям мащаб. Бившият вицепрезидент на Новата банка за развиване (2015-2017), някогашен изпълнителен шеф на МВФ за Бразилия и други страни (2007-2015) Пауло Ногейра Батиста написа за това дали страните от BRICS могат да предложат допустими други възможности на настоящия паричен и финансов безпорядък - в публикация за Валдайския клуб.

Предисторията на неотдавнашните полемики сред страните от БРИКС по интернационалните валутни и финансови въпроси и по вероятни взаимни начинания като цяло е добре известна. Първо, има необятно публикувано единодушие, че актуалната интернационална парична система, насочена към щатския $, става нефункционална. Второ, възходящата многополярност на света в стопански и политически проект наподобява несъвместима с неограниченото опазване на еднополюсна международна парична система.

Нека се спра на тези точки. Трябва да се има поради, че става дума за въпроси на интернационалната политическа спестовност, т.е. за проблеми, които са по едно и също време политически и стопански.

Дисфункционалната интернационална парична система

Нарастващата дисфункция на сегашния паричен и финансов ред (може би „ разстройство “ е по-добра дума) е разследване от стопански и политически фактори в Съединените щати, които подкопават доверието в системата и в нейната съществена валута.

В икономическата сфера сме очевидци на относителна загуба на мощ и успеваемост в стопанската система на Съединени американски щати и по-специално на повишаване на неразрешимите финансови проблеми, пред които е изправена администрацията на Съединени американски щати. Изключително бързото струпване на обществен дълг след финансовата рецесия от 2008-2009 година е невиждано събитие в спокойно време.

Експертите са съгласни, че няма действителна вероятност за понижаване на дълга в обозримо бъдеще. Привилегията да бъдат главният снабдител на интернационална ликвидност, несъмнено, дава на Съединените щати забележителна спомагателна независимост на деяние. Но безгранична ли е тя?

Едва ли. Икономистите, които се придържат към по този начин наречената съвременна парична доктрина, може да не са съгласни, само че множеството от нас имат вяра, че в един миг цената на американските дейности ще пристигна с неустойчивост. Тъй като чувството за този риск се усилва, доверието в щатския $ понижава.

Методите, употребявани против тези страни, бяха толкоз нецивилизовани, най-малкото, толкоз неуважителни към главните права на благосъстоятелност, че в този момент Съединените щати и техните съдружници заслужават повече от всеки различен да бъдат наречени „ страна - лъжец “.

Несъответствието сред многополюсния свят и еднополюсната парична система

Втората съществена точка, не по-малко значима, са тектоничните геополитически и геоикономически промени, които се случват в света. Те постоянно се назовават преход към многополярност. Светът, зародил след разпадането на руския блок и самия Съветски съюз и просъществувал в избраните параметри към двадесет години, от дълго време е отминал.

Еднополюсният миг в историята, когато Северноатлантическият блок под управлението на Съединените щати доминираше над цялата планета, завърши и няма да се върне. Това е мъчно за приемане от американците - а таман руснаците ги схващат като никой различен - само че те ще би трябвало да се примирят с тази нова действителност.

Но по какъв начин можем да съчетаем един многополюсен свят с еднополюсна парична система, основана на щатския $ и аварийните валути на главните съдружници на Съединени американски щати?

Многополярната стопанска система евентуално е несъвместима с еднополюсна интернационална парична и платежна система. Нека напомним, че строго видяно това значи, че щатският $ не може да бъде сменен с друга национална валута. Международна система, основана на ренминби или друга национална валута, ще страда от същите структурни проблеми, които изтезават системата, основана на щатския $.

Може ли БРИКС да предложи други възможности?

Задачата пред нас е в действителност голяма. Могат ли страните от БРИКС да предложат жизнеспособни други възможности на актуалните парични и финансови разтърсвания? Има доста инерция в паричните и финансовите механизми. Да, спадът на щатския $ е муден. Вероятно актуалната интернационална система няма да рухне и изчезне за една нощ. Но спадът е постоянен и все по-осезаем. Решаването на систематични проблеми става все по-трудно.

Какво можем да създадем като БРИКС? Не се заблуждавайте, целият свят ни следи и се пробва да реши дали ние като група сме в действителност съществени по отношение на дедоларизацията и дали сме механически и политически способни да разработим опция на щатския $ и актуалната система.

Честно казано, мисля, че е прекомерно рано да се каже дали можем фактически да изменим обстановката. Както знаете, има доста звук към самодейностите на БРИКС в тази област, само че в случай че желаеме да преминем оттатък това към практични и ефикасни ограничения, има още доста да се разиска и направи.

Това е едно от най-важните провокации за съветското председателство на БРИКС през 2024 година И това предизвикателство ще се придвижи към идното председателство на БРИКС от Бразилия през 2025 година Президентите Путин и Лула бяха най-откровени по тези въпроси.

Миналия август президентът Лула в заключителните си думи на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург приказва за нуждата от разрешаване на казуса, като сподели, че водачите на БРИКС

Експертната група в действителност беше основана под съветското председателство на БРИКС и стартира работа. Надявам се тази работа да докара до съответни резултати през 2024 година Сравнително елементарна стъпка, препоръчана от съветските икономисти, би била основаването на кошница, сходна на специфичните права на тираж.

Може да се назова R5, с цел да отрази обстоятелството, че всички валути на петте първични членки на БРИКС на британски език стартират с буквата R. Защо не създадете тази разчетна единица с тегла въз основа на размера на стопанските системи на участващите страни? Подобна парична самодейност може да бъде доразвита по време на бразилското председателство през 2025 година с по-нататъшни стъпки за трансформиране на разчетната единица в пълноценна базова валута.

Три измерения на казуса за финансовите планове

Въпросът, който обсъждаме, има най-малко три измерения: а) основаване на единна базова валута на БРИКС; б) създаване на система за интернационалните разплащания и транзакции, която да размени SWIFT; и в) увеличение на потреблението на национални валути в търговски и финансови транзакции в границите на БРИКС и със страни отвън групата.

Именно по тази последна точка БРИКС реализира максимален прогрес. В двустранните покупко-продажби сред нашите страни щатският $ значително се заменя с национални валути. В това отношение дедоларизацията напредва с бързи темпове, намалявайки транзакционните разноски и политическите опасности. Въпреки това, малко хора виждат, че този прогрес има ограничавания, които могат да бъдат преодолени единствено посредством основаване на обща базова валута.

Защо това е по този начин. Ако има двустранни остатъци и дефицити, както нормално се случва, страните с остатъци ще натрупват валутата на страните с дефицити. Такова струпване може да е нежелателно, в случай че има подозрения по отношение на стабилността на валутите на тези страни.

В резултат на това страните с остатък може да стартират да изхвърлят своите валути на страните с недостиг на интернационалните пазари, което обаче също води до обезценяване и допустима неустойчивост. Сега, в случай че съществуваше базовата валута на БРИКС и имаше доверие, страните с остатък биха могли да натрупат запаси в нея. Без надеждна валута потреблението на национални валути неизбежно ще бъде лимитирано.

Моля, обърнете внимание: не приказвам за единна валута като еврото. Това е немислимо в страните от БРИКС. Националните валути и националните централни банки ще продължат да съществуват и да извършват естествените си функционалности.

Базовата валута на БРИКС ще се употребява за интернационалните транзакции и като аварийна валута вместо щатския $ и другите съществуващи сега аварийни валути.

Условията за триумф

Тази задача може да наподобява лесна, само че в действителност не е по никакъв начин лесна. Бих подчертал три съществени условия за триумфа на самодейностите на БРИКС в региона на финансовите разплащания.

, ние от БРИКС би трябвало да демонстрираме професионална и техническа подготвеност за справяне със комплицираните проблеми, включени в тези начинания. Този проблем не е гордиев възел.

, нужна е политическа храброст. Реорганизацията на интернационалните валутни и финансови механизми е най-важният въпрос в международната политическа спестовност. Може да се чака Съединените щати и техните съдружници да се съпротивляват до завършек на всяка самодейност, която оспорва тяхната привилегирована позиция. Американците наподобява като че ли желаят да оставят задачата за подкопаване на позицията на $ единствено за себе си и не утвърждават задграничните опити да им оказват помощ в това.

, незаменимо изискване за триумф е високата степен на единодушие сред страните от БРИКС. Страните ни би трябвало да обезпечат осъществимостта на тези начинания и да привлекат най-хубавите експерти и чиновници, които да работят по тяхното осъществяване.

Налице ли са тези условия през днешния ден? Това следва да забележим. По отношение на смелостта бихме могли да се вдъхновим от нашите съветски сътрудници, издържали военна борба с НАТО в Украйна. Въпреки това доближаването постоянно е било проблем за БРИКС, даже когато имаше единствено пет страни на преговорната маса. Постигането на единодушие и минимална съгласуваност ще изисква доста полемики и договаряния.

Но не би трябвало да разрешаваме на компликациите да посеят подозрение измежду нас. Изпълнението на грандиозни планове постоянно изисква въображение и изисква неизменност в превъзмогването на трудностите. Да се надяваме, че БРИКС ще удостовери упованията на останалите страни от Глобалния юг и ще одобри предизвикването да сътвори градивни други възможности за целия свят.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед39791Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед17041Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед38120Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед30912Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед73797Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551908Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181497Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140262Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125126Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни придвижвания  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР