Поевтиняването на природния газ за българския пазар, на което потребителите

...
Поевтиняването на природния газ за българския пазар, на което потребителите
Коментари Харесай

Газът у нас ще забави поевтиняването си

Поевтиняването на природния газ за българския пазар, на което потребителите са очевидци от април насам, ще продължи и в идващите два месеца, само че със забавени темпове, сочат плановете на държавния снабдител " Булгаргаз ", който оповести заявката си за цена през юли и прогнозата си за август.

Общественият доставчик е преразгледал направената преди месец прогноза за цената от юли и спадът няма да е 7 на 100, а 4.13 % по отношение на в този момент настоящата цена. В същото време обаче юнската стойност бе намалена с над 9 %, което бе много повече от декларираното.

За август прогнозите са за продължаващ спад, само че от едвам 1.03 на 100. Тези калкулации може да се окажат по-различни от действителните след месец, защото цените следват компактно цените на европейските газови тържища и отразяват всичко до последния ден преди влизането в действие на новата цена на газа на първо число на съответния месец.

Предложената за одобряване цена от 1 юли е 19.49 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) за крайни доставчици на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Това е с 0.84 лева под сегашната стойност или 4.13 на 100 разлика. Това предложение обаче също може да бъде поправено съгласно борсовите данни до 30 юни, в това число.

Прогнозната цена за август е 19.29 лева./MВтч, което е с 20 стотинки по-малко или 1.03 на 100 под препоръчаната юлска цена. Какво ще е точното искане ще стане ясно на 11 юли, когато заявката се внесе в енергийния регулатор за утвърждение, а решението за окончателната цена към този момент се афишира на първо число.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР