Поевтиняването на природния газ на българския пазар през месец май

...
Поевтиняването на природния газ на българския пазар през месец май
Коментари Харесай

И майското поевтиняване на газа ще е по-голямо от заявеното

Поевтиняването на природния газ на българския пазар през месец май ще е по-голямо от декларираното понижение с 6.67 на 100 от " Булгаргаз ", стана ясно на съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране в четвъртък, на което бе разисквано обществено предлагането на държавния снабдител.

По време на чуването изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов изясни, че евентуално поевтиняването ще е по-голямо от декларираното при започване на месеца, защото обстановката на петролните газовите пазари сега е удобна за потребителите и сдружението ще внесе на 1 май окончателните данни за пазарните показатели и усреднения курс на $ за целия месец април.

Това значи, че свалянето на цената на природния газ ще е по-голямо от 6.67 на 100. По същия метод се случиха и нещата с априлската стойност на съветското синьо гориво, при чието ценообразуване към този момент се употребяват и котировките на европейските газови тържища, освен петролните съставни елементи и цената се трансформира не на тримесечие, а всеки месец, с цел да следи по-отблизо измененията в борсовите цени. Така да вземем за пример декларираната от " Булгаргаз " цена за настоящия месец бе с 40.43 на 100 по-ниска от мартенската, само че на 1 април регулаторът дефинира поевтиняване с 42.78 на 100.

Предвид шоковите цени на петролните пазари в последните дни е допустимо поевтиняването на вътрешния пазар да е много по-голямо през май.

Според изчисленията към 10 април, които ще бъдат изменени, газът от 1 май би трябвало да коства 23.52 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Спрямо настоящата сега понижението е с 1.68 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР