Поевтиняването на хранителните стоки се дължи на естествени пазарни процеси

...
Поевтиняването на хранителните стоки се дължи на естествени пазарни процеси
Коментари Харесай

Икономист: Няма да върнем цените на това, което е било преди година, но поне ще спре тяхното поскъпване

Поевтиняването на питателните артикули се дължи на естествени пазарни процеси и се случва при изискванията на понижаваща се инфлация, считат анализатори на пазара. 

Скоро наклонността би трябвало да се чака при множеството от храните, предвижда Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система, откъдето излязоха неотдавна с изследване на пазарните трендове в търговията на дребно. 

По думите му вече се следи усмиряване на цените. Инфлацията падна до малко над 10%. При храните тя е 0,1% на месечна база. 

При много храни има даже понижаване на цените, като да вземем за пример млечните артикули, където се следи месечна инфлация от -0,6%, както и при зеленчуците - -0,4%, даде образец Петър Ганев. Според него това е наклонността след доста високата инфлация и пика при храните. 

Има и храни, при които се следи повишаване, като хляба да вземем за пример, добави също той. 

" Няма да върнем цените на това, което е било преди година, само че най-малко ще спре тяхното повишаване и ще има известна промяна надолу. За другите артикули ще бъде друго ". 

Според Ганев няма потребност от обезщетенията към бизнеса и полемиката би трябвало да е към премахването им. Той е безапелационен, че икономиката може да работи без обезщетения и защитни механизми. 

" В един миг те по скоро стават нездравословни, тъй като тежат на данъкоплатците ", изясни той.

От тази седмица към 100 млечни артикули са с понижени регулярни цени в нашите магазини, сподели пред БНР Асен Каранедев - управител на огромна верига хипермаркети на българския пазар. От там оповестиха, че понижават цените на млечните артикули до 30% в своите обекти. 

" Може би е прекомерно рано потребителите да се ориентират, ще отнеме може би още 1-2 седмици, до момента в който виждат трайното намаляване на цените ".

По думите му понижението се е случило главно поради рухването на цената на суровото мляко. Това разреши на производителите да предложат по-ниски цени, уточни той в предаването " Хоризонт до обед ". 

" Прясното мляко е с към 13% по-ниска цена, киселото - до 19%. При сиренето и кашкавала са по-сериозни пониженията - сиренето е до 30%, а кашкавалът - до 20. Очакваме тези цени да се задържат най-малко до началото на есента ". 

Следи се също придвижването на цените на превоз, първични материали, опаковки на международните пазари. 

Според него липсата на обезщетения за бизнеса за цените на тока ще забави и ограничи опцията на производителите да понижат цените към търговците, а оттова и към крайните клиенти. 

Каранедев увери, че тази им политика няма да се отрази отрицателно върху възнагражденията и обществените придобивки за чиновниците. По думите му наклонността е тъкмо противоположната - към повишение на възнагражденията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР