Поетът Вапцаров умира с чиста вяра, че утре животът ще

...
Поетът Вапцаров умира с чиста вяра, че утре животът ще
Коментари Харесай

Племенникът на поета Вапцаров с неговото име Никола се превръща в срам за рода

Поетът Вапцаров умира с чиста религия, че на следващия ден животът ще бъде по-хубав от ария, по умен, а по подигравка на ориста наследниците му са на път да разбият на пух и прахуляк неговото завещание. В дословния смисъл на думата. През 2014 година племенникът на Никола Вапцаров се опита да превземе музея на поета от локалното кметство.

Съдебната епопея е с възрастта на измененията, точи се над 20 години. Веднага, откакто стартира реституцията, племенникът на поета, който носи името на великия си чичо – Никола Вапцаров, завежда дело за къщата, която е превърната в музей още през 1952 година. Тогава семейството получава над 19 хиляди лв., които са съществени пари в тези години. Единствената, която се отхвърля от парите е Бойка Вапцарова, напомнят си в града, написа тогава вестник „ Уикенд”.

Това, обаче не е единствената отплата за наследниците на поета. През 80-те години те получават отплата като обезщетение от кметството и къща с двор от близо декар в Банско, макар че по никакъв закон не им се поставя. Тази държавна благотворителност обаче не е инцидентна – Вапцарови са наследници на разстреляния стихотворец, “активни борци” и добре се облажват със скъпия парцел. На това място след измененията е вдигнато шато “Вапцаров” един от първите частни хотели в Банско.

След измененията племенникът стартира правосъдна борба за къщата, като ту декларира, че желае да я възроди като частен музей, ту желае пари от пропуснатите наеми. В края на 90-те години съдът му възвръща собствеността, само че кметството не си дава музея, още повече, че през годините той е уголемен и преустроен.

Вапцарови обаче не се отхвърлят, а повеждат борба да им се заплатят над половин милион лв. за наемите. Изчислили са, че толкоз са пропуснали да вземат през последните години, откогато съдът им е върнал къщата. Сумата е изчислена въз основата на 4 евро на квадрат, плюс лихви за 11 години. Заради тази история, племенникът е позор за рода, разясняват локални поданици.
Това не е първият скандал, в който Вапцарови се замесват, изясняват пред в. “Уикенд” чудесно осведомени. Преди време те се забъркват в спекулация, която дълго се точи в съда, напомнят си някогашни дипломати. Спорът е за 34 “Лади” за потребностите на Министерство на вътрешните работи. От двете страни на барикадата в тази препирня са виенската компания “Алмеда”, която е благосъстоятелност на български бежанец и съпрузите Никола и Светла Вапцарови. Обвинението против тях е, че са отмъкнали с подправено пълномощие 34 коли, които обаче са благосъстоятелност на компанията от Виена.
Вносът на ладите за Министерство на вътрешните работи стартира в средата на 90-те години Вапцарови и австрийската компания би трябвало да доставят за Министерство на вътрешните работи 1000 автомобила.

Колите са купени през Виена, тъй като по това време Русия ги продава на по-ниски цени на западни компании. Първите доставки минават без спънки. Скандалът се заплита към 34 автомобила, оставени в Свободна безмитна зона – Драгоман. Вапцарови ги вземат посредством подправен документ, като по този метод прецакват сътрудниците си от Виена.
Веднага по-късно наследниците на поета бунтовник продават част от съветските коли на “Мотокомерц”, компания от Скопие. Другата част са шитнати на канадската компания “Гилд Техникъл Сървисиз”. Интересното е, че представител на канадците е самият Никола Борисов Вапцаров, който прочее е някогашен български консул в Канада, напомнят си историята негови някогашни сътрудници от Външно министерство.

По-късно посредством доста комплицирани правосъдни процедури и няколко графологични експертизи тези коли са върнати на австрийската компания “Алмеда”. Според източниците на “Уикенд” персонално вицепрезидентът тогава Ангел Марин се намесва в правосъдната сага, с цел да не се стига до отиване в пандиза на някои от основните герои в тази спекулация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР