Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите ще

...
Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите ще
Коментари Харесай

До август електронното здравно досие ще обхване всички дейности

Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички действия от извънболничната и болничната помощ. “ Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, представена от dariknews.bg.

Министър Сербезова уточни, че за три месеца беше основана нормативна уредба и механически предпоставки за реализация на електронното опазване на здравето в страната, като резултат – всеки здравноосигурен жител може цифрово да получи информация за прегледите, медицинските проучвания и предписаните му медикаменти, както и да се възползва от електронната рецепта.

„ От първи юни се цифровизират документите в извънболничната здравна помощ – всички посоки и амбулаторни листове, а от 1 август всички действия в болничната здравна помощ – от историята на болестта през осъществените медицински действия и прегледите до резултатите от тях “, означи още министърът.

Това, което Министерството на здравеопазването прави сега, е за първи път прозрачността и проследимостта да бъдат двупосочни – от една страна пациентът да има цялостен достъп до здравното си досие, а здравната каса – до осъществената здравна активност. Всичко това ще докара до възстановяване на контрола и повишение на качеството. В действително време ще са забележими свободните болнични кревати за хоспитализация, с което ще се приключи практиката колите за спешна помощ да обикалят сред лечебните заведения в търсене на свободни кревати, изясни проф. Сербезова.

„ Основната изгода от опазването на здравето на ярко е гарантирането на опция за практикуване на съзнателен избор от страна на пациента, което способства за постигането на лечебни цели. Това ще увеличи доверието в системата сред пациента и лекаря и ще докара до възстановяване на качеството, успеваемостта и сигурността в системата посредством конкуренция и бенчмаркинг. “, уточни здравният министър.

По думите ѝ дигитализацията е и път към възстановяване на успеваемостта на лекарите, доколкото осведомените пациенти задават по-фокусирани въпроси и в по-голяма степен се придържат към назначената терапия, като последното е причина за дълготрайното усъвършенстване на здравните индикатори на нацията.

„ Прозрачността в опазването на здравето значи да имаме данни за разноски, успеваемост и качество, с цел да повлияем върху държанието на всички заинтригувани страни – на пациентите, на медицинските експерти и на изпълнителната и законодателната власт, като задачата е пациентът действително да бъде в центъра на системата “, съобщи министърът на опазването на здравето. За да реализираме това е належащо да разполагаме с надеждни и навремени данни, с цел да бъдат процесите в опазването на здравето ръководени съответно. На процедура дълги години процесите бяха ръководени в хипотезата на непознаването, точно заради неналичието на цифровизация, изясни още проф. Сербезова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР