Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите ще

...
Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите ще
Коментари Харесай

Министър Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности от извънболничната и болничната помощ

Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички действия от извънболничната и болничната помощ.

Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на годишния конгрес, проведен от „ Икономедиа “, на тематика Дигитално здраве. Министър Сербезова уточни, че за три месеца беше основана нормативна уредба и механически предпоставки за реализация на електронното опазване на здравето в страната, като резултат – всеки здравноосигурен жител може цифрово да получи информация за прегледите, медицинските проучвания и предписаните му медикаменти, както и да се възползва от електронната рецепта. „ От първи юни се цифровизират документите в извънболничната здравна помощ – всички посоки и амбулаторни листове, а от 1 август всички действия в болничната здравна помощ – от историята на болестта през осъществените медицински действия и прегледите до резултатите от тях “, означи още министърът.

Това, което Министерството на здравеопазването прави сега, е за първи път прозрачността и проследимостта да бъдат двупосочни – от една страна пациентът да има цялостен достъп до здравното си досие, а здравната каса – до осъществената здравна активност. Всичко това ще докара до възстановяване на контрола и повишение на качеството. В действително време ще са забележими свободните болнични кревати за хоспитализация, с което ще се приключи практиката колите за спешна помощ да обикалят сред лечебните заведения в търсене на свободни кревати, изясни проф. Сербезова.

„ Основната изгода от опазването на здравето на ярко е гарантирането на опция за практикуване на съзнателен избор от страна на пациента, което способства за постигането на лечебни цели. Това ще увеличи доверието в системата сред пациента и лекаря и ще докара до възстановяване на качеството, успеваемостта и сигурността в системата посредством конкуренция и бенчмаркинг. “ Това уточни здравният министър в презентацията, която изнесе пред участниците във форума. По думите ѝ дигитализацията е и път към възстановяване на успеваемостта на лекарите, доколкото осведомените пациенти задават по-фокусирани въпроси и в по-голяма степен се придържат към назначената терапия, като последното е причина за дълготрайното усъвършенстване на здравните индикатори на нацията.

„ Прозрачността в опазването на здравето значи да имаме данни за разноски, успеваемост и качество, с цел да повлияем върху държанието на всички заинтригувани страни – на пациентите, на медицинските експерти и на изпълнителната и законодателната власт, като задачата е пациентът действително да бъде в центъра на системата “, съобщи министърът на опазването на здравето. За да реализираме това е належащо да разполагаме с надеждни и навремени данни, с цел да бъдат процесите в опазването на здравето ръководени съответно. На процедура дълги години процесите бяха ръководени в хипотезата на непознаването, точно заради неналичието на цифровизация, изясни още проф. Сербезова.

На форума участваха още министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание доцент Антон Тонев, шефът на НЗОК проф. Петко Салчев, представители на лекарската и фармацевтичната колегия, на „ Информационно обслужване “ АД и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР