Поетапно до август електронното здравно досие на пациентите ще обхване

...
Поетапно до август електронното здравно досие на пациентите ще обхване
Коментари Харесай

Пълното електронно здравно досие ще е готово до август

Поетапно до август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички действия от извънболничната до болничната помощ. Всеки здравноосигурен ще може да ревизира резултатите от прегледите си, медицинските проучвания и предписаните му медикаменти посредством електронното си досие, както и да се възползва от електронната рецепта. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова във вторник по време на конгрес " Дигитално здраве ", проведен от вестник " Капитал ".

Засега достъпът до електронното пациентско досие в Националната здравноинформационна система (НЗИС) става през дипломиран електронен автограф (КЕП), само че той ще бъде сменен с електронната идентификация, по която Министерството на електронното ръководство работи, заяви отрасловият министър Божидар Божанов.

" Така ще масовизираме гражданския надзор над системата ", уточни той.

Божанов увери, че всички данни на пациента в НЗИС и електронното досие са предпазени и всеки, който е имал достъп до тях оставя диря, което е спирачка за злоумишлени дейности по отношение на сензитивните здравни данни. Той посочи, че не всеки медицински експерт ще има достъп до всички данни на пациента, само че детайлите следва да бъдат конкретизирани.

Държавната компания " Информационно обслужване ", която е построила здравната осведомителна система и всички налични електронни здравни услуги досега е създала и мобилно приложение е-здраве, през което скоро ще може да се реализира достъп до пациентското досие . Първоначално това ще става с КЕП, а в следствие с електроната идентификация. Чрез мобилното приложение пациентът ще вижда цялата информация за прегледите, проучванията и предписаните му медикаменти и ще може да получава медикаментите си в аптеката единствено със сканирането на QR код от телефона му , като по този метод ще става разчитането на рецептата му.

Борис Костадинов от " Информационно обслужване " заяви, че следва акция за обществено тестване на приложението и след получената противоположна връзка то ще бъде финализирано и пуснато за всеобщо прилагане.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание доктор Антон Тонев заяви, че ще проработи и народен прът център, който ще дава информация и насоки по отношение на използването на електронните услуги от потребителите .

" Вървим със смели стъпки към това хартиените носители на информация да стават все по-малко нужни ", съобщи Тонев. Той заяви, че над 90% от персоналните лекари и фармацевти към този момент записват електроннно прегледите и подават информация към НЗИС.

Министър Сербезова уточни, че с развиването на НЗИС за първи път се обезпечава бистрота и проследимост в две направления – от страна на пациента през здравното досие и от страна на НЗОК. Тя заяви още, че ще бъде обезпечена видимост в действително време на свободните кревати за банкет в лечебните заведения и по този метод ще се отстрани рисковата процедура колата за спешна помощ да обикаля няколко лечебни заведения, с цел да откри къде има свободни кревати.

" Ще могат да се взимат решения на ярко, да се усъвършенства качеството на здравните услуги, да се види какви са навиците на определяне на лекарите, навиците на лекуване на избрани болести и дават отговор ли те на международните консенсуси ", разяснява Сербезова.

В бъдеще системата ще бъде надграждана с телемедицински прегледи в труднодостъпни региони и други функционалности.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев разяснява, че е нужно и внедряването на интелигентни системи за съветване . " Всички носите часовници, отчитате крачки. Но такива системи за съветване са по-необходими на лекарите, с цел да стига огромен размер данни до индивидът, който взима решения за живота и здравето на пациента ", уточни Салчев. По думите му това ще разреши лекарят да взима решение за лекуването на пациента въз основата на опита на други свои сътрудници, а не да бъде " самичък със слушалката на село ", както е било едно време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР