Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция, която е

...
Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция, която е
Коментари Харесай

Иван Гешев пред БНТ: Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция

Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен потенциал. Това сподели основният прокурор Иван Гешев в особено изявление пред Българска национална телевизия, незабавно откакто постави клетва.

Той добави, че няма конструкция и организация, която да е без проблеми. Въпросът е всяка конструкция, организация и институция да взема решение личните си проблеми, а да не трансферира отговорността за тях на други.

Иван Гешев: И, както споделих при встъпването си, ние знаем, че не сме безгрешни и по тази причина няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решение на личните си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други.
Проблемите, по думите му, са от друго естество. Най-сериозният кратковременен проблем, който той посочи, е образуването на екип.
Иван Гешев: Защото от основаването на екип, който има общи цели, който работи дружно, а не поотделно, и който има общи хрумвания и визии за развиването на прокуратурата, зависи доста. Никой еднолично, и основен прокурор в това число, не може да ръководи каквато и да е конструкция и организация.  Официално: Иван Гешев е новият основен прокурор на България Официално: Иван Гешев е новият основен прокурор на България
Официално - Иван Гешев е новият основният прокурор откакто на клетвена гала в Съдебната палата през днешния ден, Сотир Цацаров му съобщи властта. Часове по...
Иван Гешев: На мен най ми се желае след тези 7 години обстановката с битовата престъпност да седи по друг метод. Да не гледаме по малкия екран по какъв начин се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за построяването на тази страна, по какъв начин ги палят в къщите им. /.../Надявам се да не приказваме към този момент толкоз за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат.
Главният прокурор сподели, че едно от най-големите провокации е да се промени мисленето, което съществува у доста прокурори, че те са служители и магистрати.

Той беше запитан дали би трябвало да бъде изменена Конституцията.
Иван Гешев: Дали би трябвало и дали ще бъде променена Конституцията са две неща и двете зависят от друга институция - от законодателната власт. Само Народното събрание и политиците би трябвало да преценяват дали и какви промени ще се случат в Конституцията и в законите. Прокуратурата и аз персонално, в случай че бъдем запитани, можем да изразим мнение за възможни хрумвания за промени. От това, което споделих след встъпването си, това сега е политика. Към момента аз не виждам нищо юридическо в тази тематика. Отделно, с цел да има спор, би трябвало да формулираш тематиката. Към момента аз не съм чул рационални, съответни и юридически аргументирани хрумвания, които да бъдат обсъждани.Моето персонално мнение е, а аз съм сигурен, че и цялата прокуратура ще бъде срещу това прокуратурата да бъде отвън правосъдната власт. И ще обясня за какво. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и завършваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. Няма да ме питате: " Как ще устоите на политическия напън? ". Този политически напън ще бъде всекидневие.
Иван Гешев сподели, че не се тормози от каквито и да е механизми за надзор, които са в полза на българското общество.
Иван Гешев: Аз не съм нарушител. Работил съм десетки години за България. Работил съм като магистрат, през което време са ме направлявали по разнообразни способи и много по-сериозно, в сравнение с опцията за основния прокурор. Така че аз нямам терзания и в последна сметка това е едно решение на политиците.
" По-сериозният спор, който в никакъв случай не се повдига и нещата се вземат решение на парче, е за законите и за тяхното качество. За това, че те са морално остарели. За това, че те контролират публични връзки, които към този момент не попадат или не контролират съществуващи такива ", добави Гешев.
Иван Гешев: Имах две срещи със настоящия началник на европейската прокуратура госпожа Кьовеши. Едната беше за малко в Брюксел. Първата беше на публично посещаване в България при основния прокурор тогава Сотир Цацаров. Тя сподели: " Не може с въдица да се лови слон ", говорейки по тези тематики с нея. И аз ѝ споделих тогава, че колкото и да е необичайно, ние в България в действителност с въдица ловим слон, само че понякога и хващаме.
Цялото изявление с основния прокурор Иван Гешев гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР