Подземните газохранилища в ЕС са пълни средно на 77,81 процента

...
Подземните газохранилища в ЕС са пълни средно на 77,81 процента
Коментари Харесай

Българското газохранилище е пълно над 82%, тези в ЕС - близо 78%

Подземните газохранилища в Европейски Съюз са цялостни приблизително на 77,81 % към 22 януари, демонстрират данните на профилираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI). На 1 ноември те бяха запълнени приблизително на 94,95 на 100. В момента българското газохранилище е запълнено на 82,19 %. През януари от него не са изтегляни количества природен газ. В началото на ноември газохранилището в Чирен беше запълнено на 90,41 %.

През последните седмици най-вече газ е изтеглен от хранилището във Франция - 0,97 %. Само от българското, шведското и португалското газохранилище не са употребени никакви количества газ, сочат данните, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Европейски Съюз най-запълнени все още са хранилищата в Португалия и Испания - надлежно на 98,29 и на 92,88 %. Най-малко газ има в газохранилищата в Унгария и Латвия - 62,32 и 45,63 на 100.

Договор за построяването на надземни уреди на територията на подземното газово вместилище в Чирен бе подписан на 20 януари на публична гала на територията на оборудването наоколо до едноименното село. Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от " Булгартрансгаз " и Мая Пенчева от консорциума, спечелил поръчката за създаване на нова компресорна и измервателна станция в ПГХ " Чирен " - " Тех Енерджи Експанжън ". Договорът е на стойност от 297,777 млн. лева и се чака строителството на тази част от разширението на плана да завърши в границите на две години. Този ангажимент е стихотворец от изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов и от изпълнителния шеф на " Главболгарстрой " Калин Пешов, който управлява една от водещите компании в обединяването, спечелило публичната поръчка.

Цялостният план за разширение на ПГХ " Чирен " включва построяването на посоченото нагоре съоръжение, което бе обект на една от трите публични поръчки, извършени за реализиране на желанието потенциалът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м сега на 1 милиарда куб м в границите на идващите към две години. Други две публични поръчки плануват построяването на нови 13 сондажа, както и водопровод до близкото село Бутан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР