Подземията на разрушения през 1999 година Мавзолей на Георги Димитров

...
Подземията на разрушения през 1999 година Мавзолей на Георги Димитров
Коментари Харесай

СОС решава дали подземията на Мавзолея да станат филиал на Софийската градска художествена галерия

Подземията на опустошения през 1999 година Мавзолей на Георги Димитров да станат филиал на Софийската градска художествена изложба и пространство за изложения и предпазване на фонда на галерията – това предложение беше признато от общинската комисия по просвета и през днешния ден се чака окончателното решение да бъде взето на съвещанието на Столичния общински съвет. Идеята общината да подари пространствата под Мавзолея на Софийската градска изложба е от 2015 година Тогава обаче се споделя, че подземията нямат притежател и не са маркирани в проектите и кадастъра на града. Тогава Столичната община стартира процедура, с цел да ги получи безплатно, и от предходната година е техен притежател. В предаването „ Хоризонт до обед “ заместник-кметът по образованието и културата доцент доктор Тодор Чобанов изясни:

Продължаваме да търсим опция при идващото осъществяване на състезанието за Зона 3 да имаме ясна, безапелационна концепция какво да се случва точно на това място. Правени са разнообразни разбори. Смятаме, че предвид на това, че в съседство се намира Националната художествена изложба, Двореца, Софийска градска изложба, че културата би трябвало да бъде в сърцето на града, най-хубавото допустимо решение за потреблението на мястото /това включва както самата площадка, по този начин и подземните нива/ е точно една културна функционалност. Това, което липсва в системата на столичните музеи и няма в идеалния център на града е място за модерно изкуство, за съоръжения в градска среда в зелените пространства. Действително се оказа, че няма в правния мир този обект не съществува, няма регистриране в кадастъра, няма акт за благосъстоятелност – само че тези компликации бяха преодолени. Надявам се Общинският съвет да поддържа това предложение. Предложението планува безсрочно да прехвърлим обекта за ръководство на Галерията. Той ще се употребява първо на равнище 0 – самата площадка, за краткотрайно експониране на художествени съоръжения, творби на изкуството, а на -1 евентуално ще оформим едно експозиционно пространство. Вероятно на -2 и -3 ще има складови пространства, това ще са депа за много огромната сбирка на Софийската градска изложба. Ще съвместим предпоставките, които са налице, с нужни функционалности за Галерията. Надявам се това да бъде едно изпитание, което с изключение на с сферата на изкуството, ще има и голямо измерение в областта на туризма.

Чобанов сподели, че първоначално ще бъде укрепен обектът. Ще има един минималистичен метод към разноските, сподели още той. По думите му концепцията е бункерът да продължава да наподобява на бункер, макар че в него ще се експонират творби на изкуството.

Някои от дейностите ще стартират неотложно след влизане в действие на решението на СОС. Укрепителни работи ще предприемем може би още в края на този месец. Началото на март ще пристъпим и към слагането на първия експонат на това място, това е прословутата Бронзова къща. Вероятно наесен ще имаме и реализация на състезанието за визията на обекта. Вероятно можем да кажем с висока степен на сигурност, че през идната година филиалът ще заживее един пълностоен живот с дейна активност и стратегия.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР