Подялбата между Сърбия и Косово – ефект на доминото за

...
Подялбата между Сърбия и Косово – ефект на доминото за
Коментари Харесай

Подялбата между Сърбия и Косово – ефект на доминото за Балканите

Подялбата сред Сърбия и Косово – резултат на доминото за Балканите
Централна тематика на диалозите сред президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел ще бъде размяната на територии, против която са водещите страни в Европа, а специалистите се притесняват, че прекрояването на границите ще докара до нова война на Балканите.

Преговорите сред Белград и Прищина се водят към този момент няколко месеца, само че действителен прогрес не е реализиран и източници, близки до сръбските управляващи настояват, че Европейски Съюз към този момент слага ултиматум да има съглашение до началото на 2019 година, тъй като в противоположен случай интеграцията в евросъюза ще бъде блокирана.

Дипломатически източници от страна на страните в Европейски Съюз изясняват, че Брюксел не желае от Белград да признае Косово, само че че нормализирането на обстановката планува участие на Косово в интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации и че Прищина би трябвало да се съгласи със основаването на Съюз на сръбските общини. За Белград не е елементарно да одобри тази формула, което значи публично да признае, че е изгубил Косово.

В сръбската конституция съществува наредба, съгласно която Косово е неделима част от Сърбия. С това Вучич рискува освен да загуби рейтинга, само че и да бъде упрекнат в изменничество към националните ползи. В тази патова обстановка сръбският президент се впуска в непредвидена стъпка - упорства за прекрояване на границите на Косово. Става дума за остарялата концепция за делене на Косово и заграбване на северните елементи, в които са обитаеми най-вече сърби.

Също по този начин непредвидена беше концепцията на Тачи, който "предпазливо" застана зад "корекция на границите", с което Вучич и Тачи "фактически маркираха формулата за нормализиране на връзките посредством замяна на територии".

Активното лобиране на президента на Сърбия в западните центрове за преначертаване на границите на Косово е обяснимо. Без поддръжката на тази концепция в основни страни концепцията е нереализируема, а вероятността в огромна степен зависи от позицията на международната общественост.

Повечето специалисти за Балканите се притесняват, че размяната на територии по етнически принцип ще отвори кутията на Пандора в района, защото може да реши един проблем, а да сътвори хиляди други.

„ След косовската замяна и Република Сръбска ще тръгне към обединяване със Сърбия, след което ще стане неизбежно разпадането на Босна “, твърди хърватския анализатор Владо Вурушич. "Нито пък Хърватия ще остане настрани, присвоявайки си хърватските дялове от Босна. И локалните мюсюлмани, и техните настойници от Турция сигурно ще извърнат взор към мюсюлманската област в Сърбия - Санджак. Тогава ще пристигна ред и на Македония и може би на Черна гора. Домино резултатът ще стане необратим." /Комерсант
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР