Подводен кабел с дължина 12,65 хиляди километра ще опъне Русия

...
Подводен кабел с дължина 12,65 хиляди километра ще опъне Русия
Коментари Харесай

Русия се огражда с подводен интернет кабел в Арктика


Подводен кабел с дължина 12,65 хиляди километра ще опъне Русия в Арктика
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на май или началото на юни Русия ще стартира полагане на дълбоководен информационен кабел в Арктика, като част от плана „ Полярен Експрес ” , съобщи заместник-министърът на превоза Александър Пошивай на конференция.

Става дума за създаване на трансарктическа подводна оптична информационна автомагистрала от Мурманск до Владивосток. Мащабният план би трябвало да бъде приключен до 2026 година, заяви осведомителна организация. Дължината на кабела ще бъде 12,65 хиляди километра.

Комуникационната линия ще има шест двойки оптични нишки: две ще се употребяват за изход на брега, а останалите четири за директен трафик. Планираната скорост за трансфер на данни е 100 терабита в секунда (Tbps), при закъснение на сигнала от 90 милисекунди. Граничните температури, които кабелът би трябвало да издържи, са минус 50 градуса, до момента в който на дъното температурата е минус 2 градуса.

Според участниците в плана, цената му ще възлезе на 65 милиарда рубли, които ще бъдат предоставени от страната. В тази сума не влиза построяването на спомагателни отклонения към обитаемоте места.
още по тематиката
В момента операторът „ Морсвязспутник ” договаря с евентуални интернационалните сътрудници за свързване на линията с национални и интернационалните опорни мрежи, както и за привличане на консуматори.

98% от международния интернет трафик се предава по подводни оптични информационни линии, а най-големите интернет компании – Гугъл, Фейсбук, Apple, Amazon и Netflix – интензивно реалокират своите центрове за данни към Скандинавския район, с цел да употребяват естествените климатични условия и да понижат разноските за поддръжка, разясняват от „ Морсвязспутник ”.

Яндекс и други интернет компании са измежду главните евентуални клиенти на бъдещата оптична автомагистрала. Обсъжда се и опцията за съдействие с мобилни оператори, които се нуждаят от високоскоростен интернет за свързване на базови станции.

Интерес към новата линия, съгласно шефа на „ Морсвязспутник ”, демонстрира и „ ГДК Баимская ”, която има намерение да построи минно-преработвателно дружество въз основата на порфировото медно находище Песчанка в Чукотка. Тази компания възнамерява да създаде безпилотни транспортни средства за транспортиране на добитите потребни изкопаеми от кариерата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР