Подвизите на свръхчовеците, измислени в студиите Marvel и DC Comics

...
Подвизите на свръхчовеците, измислени в студиите Marvel и DC Comics
Коментари Харесай

Супергероите от епосите на народите на Русия – по-яки от Батман и Железния човек

Подвизите на свръхчовеците, измислени в студиите Marvel и DC Comics несъмнено са впечатляващи, само че персонажите от башкирските, карелските и други митове доста преди тях е трябвало да се борят с демони и да избавят света.
Урал-батир (Башкирия)


Антон Романов

Урал-батир е толкоз фамозен измежду башкирците, че самият им народен епос носи неговото име. Цял живот този воин самоотвержено се бори с диви (демони), змейове и дракони и пази човешкия жанр, а също така е добър и постоянно прости на злобния си брат Шулген, минал на страната на демоните. Всички обичат Урал и следват героя си.

Делото на живота на Урал-батир е да победи самата Смърт, тъй че хората да живеят постоянно и да не умират, само че един път той среща вечен дъртак, изтощен да живее, който му : „ Туй, което назоваваме Смърт, туй, което сме привикнали да одобряваме за зло, е единствено безконечният ред на нещата… На света има единствено едно нещо, което не умира и остава постоянно младо … –  това е положителното “. Тогава душата на Урал-батир се успокоила и той постигнал щастието.

Урал умира като се самопожертва: изпива цяло езеро, където се укривали диви и зли духове, с цел да защищити хората от тях, само че те замърсяват Урал-батир от вътрешната страна. Урал-батир заръчва на хората да живеят по разпоредбите и в мир. Погребват го на висока планина, която назовават в негова памет. А скоро и цялата земя към тази планина стартират да назовават Урал.
Шатана (Кавказ)


Антон Романов

„ Стройна, с искрящи очи като ангел, а когато се обърне, като че ли стрела полита, а гласът ѝ е ария на славей “. Така нартският епос (на доста кавказки нации – абхазци, адиги, осетинци, балкарци)  прекрасната Шатана. Тази жена е била известна освен с хубостта си, само че и с разум и хитрост. Когато поискала да се омъжи за най-хубавия нартски богатир Уризмаг, ѝ се наложило да го излъже, като се облече в облеклата на неговата брачна половинка, която след това умряла от злоба.

Шатана обаче получава статут на героиня и се употребява с всеобщо боготворене поради това, че (според версията на нартите) е изобретила бирата. Видяла тя по какъв начин една птица кълве малц, който се суши на слънцето, а по-късно се замаяла. Шатана съобразила, че от хмела и малца може да се прави чудесна опияняваща напитка. Тони Старк може и да е избавил Вселената, само че да изобретиш бирата е къде-къде по-яко.
Кулерво (Карелия)


Антон Романов

Кулерво е персонаж на популярния карело-финландския епос „ Калевала “. Той не може да се вмести изцяло в определението воин. По-скоро е трагична фигура, превърната в изверг по силата на събитията, само че точно такива нееднозначни персонажи постоянно провокират повече състрадание, в сравнение с „ положителните момчета “ (да си спомним единствено за Джокера от вселената DC).

Кулерво имал задоволително мощ и в огъня не е горял, и във водата не потъвал, хубав и добродушен, само че пък въобще нищо не можел да прави и всичко вървяло не както би трябвало. Ако гледа дете, инцидентно ръката му ще откъсне, в случай че отиде да сече дърва, ще духне и цялата гора ще повали. Израснал като плебей в дома на врага, още от детството все му се подигравали, само че даже когато станало ясно, че роднините му в реалност са живи, това не донесло благополучие никому.  В непознатата земя той съблазнил госпожица, а в следствие се схванало, че това е родната му сестра. Тя не понесла позора и поставила завършек на живота си.

В отчаянието си Кулерво избил всички врагове на фамилията си, отмъщавайки за позора и своя трагичен живот, само че и това не донесло разтуха. Докато той воювал, родните му измрели от напреднала възраст. След като останал напълно самичък, Кулерво, който в „ Калевала “ назовават „ злополучен воин “, се хвърлил на личния си меч. Жестоки северни митове. 
Хонгор (Калмикия)


Антон Романов

Героят на „ Джангариада “ (калмишкия епос за именитата страна Бумба, чиито храбри воини пазят хората от злите демони) Хонгор по прякор Аления Лъв е най-славният от богатирите на тази страна и по думите на разказвачите, съчетава в себе си „ всичките деветдесет и девет човешки достолепия “. Нито една стрела не можела да го съкруши, а най-силните противников воини Хонгор прекършвал като тръстики.

Хонгор можел и да разпуска. „ Джангариада “ разказва по какъв начин на гуляй неговата чаша наливали 70 пъти поред. И даже по-късно с „ лекотата на искра “ той се мятал на седлото и препускал към нови завършения и подвизи за славата на неговия умен хан Джангар, неговия събрат. Дори когато злите духове го завладели и затворили в подземния свят, където го биели с камшици по дванадесет хиляди пъти дневно, Хонгор се освободил и избил всички врагове. За разлика от доста други епоси, калмишкият е доста положителен: Хонгор и Джангар не умират, а остават постоянно живи.                     

създател: ОЛЕГ ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР